Ibrahim Fazlic Productions
TORVALD

5.–9. juni 2024

19.00, Lille scene

19.00, Lille scene

17.00, Lille scene

19.00, Lille scene

19.00, Lille scene

Siden teaterstykket om mitt hjem hadde sin urpremiere i 1879, har jeg blitt svartmalt som den norske litteratur- og teaterhistoriens største misogynist. Da stykket ble spilt i Tyskland, endret de også tittelen fra å handle om mitt hjem til å handle om min ekskone.

Det er på tide at min stemme blir hørt.
Jeg er Torvald,
jeg er mangfold,
hør godt etter
for jeg har mye på hjertet.

TORVALD – en maskulin mancave-monolog fra en middelaldrende mann i midtlivskrise

Fra en kjellerstue feirer og undersøker denne interaktive monologforestillingen maskulinitet, omsorg og mannlige rom. Prosjektet er basert på karakteren Torvald fra Et dukkehjem og plasserer ham i nåtiden. Om kveldene, når han er alene i villaen sin, skrider han ned i sin kjellerstue og slipper løs sin mannlighet.

Ibrahim Fazlic søker i dette prosjektet etter det konstruktivt maskuline. I representasjonens og inkluderingens navn spilles rollen av en hvit, heterofil, middelaldrende, cis-mannlig skuespiller uten funksjonsvariasjon, som leses av andre som, og er, kun norsk.

Hva kan vi lære om mennesket bak «den hvite mannen som pusher femti»? Og ikke minst, hva kan han lære oss?

Idet publikum entrer Torvalds kjeller, gjør de hans irrelevante stemme relevant igjen.

TORVALD har mottatt stipend fra Ibsen Scope, og juryen skriver blant annet: «I løpet av Ibsen Scope-juryens år har det kommet inn hundrevis av søknader om å sette opp ulike versjoner av historien om Noras frigjøring fra mannsdominans og undertrykkende kjønnsroller. Det er derfor en svært kjærkommen overraskelse at den norske skuespilleren og dramatikeren Ibrahim Fazlic i dette prosjektet har rettet fokuset mot den mannlige hovedpersonen i dukkehuset, nemlig den forlatte ektemannen Torvald.»

Ibrahim Fazlic er scenekunstner og dramatiker. Han har vært husdramatiker på Dramatikkens hus fra 2019 til 2023 og har tidligere laget forestillingene Prty Lyf og En Muslimsk Afro-Joik på Svensk i Norge.

Våren 2022 hadde han premiere på Black Box teater med Mamma Masochist, hvor han undersøkte den dominerende og lidende morsrollen. Nå er det på høy tid at det er far og den hvite femtiårsmannen som legges under lupen. Velkommen inn i kjelleren til TORVALD!

  • Varighet 120 minutter
  • Språk
    Norsk