Ingri Fiksdal & Jonas Corell Petersen (NO/​DK)
State

19.–23. oktober 2016

Tidligere visninger

19.00, Store scene

19.00, Store scene

19.00, Store scene

19.00, Store scene

19.00, Store scene

“Overveldende, kompromissløst og hengivent.” Scenekunst.no

Les hele anmeldelsen fra scenekunst her

Regissør Jonas Corell Petersen og koreograf Ingri Fiksdal har med STATE gått sammen om å lage en danseforestilling som grenser til konsert. Musikken er komponert av Lasse Marhaug, og danske Henrik Vibskov står for kostymene.

Petersen er utdannet regissør og er for tiden husregissør på Nationaltheatret og husdramatiker på Dramatikkens Hus. Han er vunnet flere priser og mottok Heddaprisen for forestillingen /Ik/Ich/I. Han gjestet sist Black Box teater med forestillingen ZOO.

Fiksdal har markert seg som en kritikerrost koreograf med internasjonalt ry. Hun har gjestet Black Box teater flere ganger. Forestillingen Night Tripper vant Natt & Dags Oslopris og HOODS mottok Dansekritikerprisen fra Norsk Kritikerlag. Cosmic Body ble nominert til Heddaprisen for beste scenografi og kostymedesign.

Tittelen dere har valgt er det språkfolk ville kalle et ”fullstendig homonym” – et ord med samme skrivemåte og uttale, men med ulike betydninger. Hva legger dere i denne flertydige tittelen? ”Utgangspunktet for prosjektet har vært forholdet mellom ritualer og stat (eller på engelsk “state”). Vi tenker på stat som noe flertydig; nasjonalstaten er jo en relativt ny idé, og på engelsk betyr ordet også tilstand og det å påstå noe. Vi var interesserte i hvordan ritualer er med på å skape stater (i vid forstand), og hvordan stater kan manifesteres i ritualer.”

Forestillingen fremstår som en antropologisk studie av bevegelsesritualer fra hele verden, samtidig som den har sitt helt egne uttrykk. Hvordan har dere gått fram? ”Som en del av arbeidet har vi sett på en rekke rituelle danser fra ulike deler av verden og undersøkt hva slags funksjoner de har i sine lokalsamfunn. Teaterhistorisk er jo ikke dette noen ny strategi akkurat, med Grotowski og Odin Teatret som kjente eksempler. Men også dansehistorisk er det lett å se hvordan for eksempel koreografer som Ruth St. Denis, Martha Graham og Mary Wigman opererer med dansemateriale inspirert av ulike rituelle tradisjoner. Vi var interesserte i hvordan vi med denne kunnskapen i bakhånd kunne forsøke å lage nåtidige rituelle danser, og i hvilken grad disse kan manifestere tilstander og stater (i vid forstand).”

* Norgespremiere

Open Box: Roundtable and Debate 20. oktober 15.30- 18.30

  • Extra credits Supported by Arts Council Norway and Norwegian Artistic Research Program
  • Varighet 105 minutter