Ingri Fiksdal og Fredrik Floen
Spectral

3.–6. september 2020 ❶ Premiere

Tidligere visninger

19.00, Dansens Hus, Oslo

19.00, Dansens Hus, Oslo

19.00, Dansens Hus, Oslo

19.00, Dansens Hus, Oslo

17.00, Dansens Hus, Oslo

19.00, Dansens Hus, Oslo

Mennesker er symbiotiske vesener som lever i tett samliv med andre organismer. Vi bærer på ti ganger så mange bakterier som egne celler, og noen av oss er også vertskap for ulike parasitter, sopp eller virus. Slik kan vi se oss selv som samlinger av ulike livsformer, like mye som individer.

I vestlig tenkning er det vanlig å skille mellom ting og levende vesener, men om dette skillet mellom liv og ikke-liv kollapser vil vi kanskje begynne å være i verden på en ny måte? Fiksdal og Floen inspireres av filosof Timothy Morton, som sier at å tenke økologisk innebærer å se alle vesener (i utvidet forstand) som spektrale. Dette innebærer å tenke på sameksistens som noe radikalt ikke-antroposentrisk, som ikke setter menneskets interesser først.

Spectral tar for seg sameksistensen mellom mennesker, rom, lydbølger, adrenalin, potetmel, hjemmebakte kroppsdeler, slyngplanter, sminke, tepper, deig, lamper, tentakler, lukter, barnehageslim, hår, plastikkposer og uendelig med madrassbeskyttere. Levende og ikke-levende kropper smelter sammen til nye, utvidede organismer som bidrar til den totale forestillingens økosystem; et landskap i langsom bevegelse inspirert av bløtdyr, bjørnedyr, Nnedi Okorafors sci-fi, Jakten på nyresteinen, Pierre Huyghes kunst, mandelbrotfraktalen, jungel, søppelfyllinger, romvesenet i Annihilation, fuktige kjellere og mye mer. Publikum inviteres inn i dette landskapet, og kan bevege seg fritt rundt underveis i forestillingen.

Ingri Fiksdal har markert seg som en kritikerrost koreograf med internasjonalt ry. Hun har gjestet Black Box teater flere ganger. Deep Field vant Kritikerprisen i 2018/2019, og HOODS mottok Dansekritikerprisen fra Norsk Kritikerlag 2013/2014. Fredrik Floen er en av Norges mest allsidige og egenartede kostymedesignere. Fiksdal og Floen har tidligere samarbeidet om forestillingen Diorama som ble vist utendørs på Bygdøy under Oslo Internasjonale Teaterfestival 2018. Diorama var en samproduksjon med Dansens Hus.

I samarbeid med Dansens Hus .