Pia Maria Roll/​Impure Company
"Ses i min nästa pjäs" - et drama

16.–25. januar 2015

Tidligere visninger

19.00, Store scene

19.00, Store scene

19.00, Store scene

19.00, Store scene

19.00, Store scene

19.00, Store scene

19.00, Store scene

19.00, Store scene

19.00, Store scene

”…en norsk teaterforestilling som endelig handler om noe…både vakker og gripende.” Dagsavisen.

”Virkelighetselementet gir et journalistisk preg, som et slags Brennpunkt i scenekunstform. Alle historiene er ikke nye, men de gjør inntrykk, særlig fordi teateret får oss såpass tett inn på hovedpersonene”. Morgenbladet.

“De enkle personlige historiene i Pia Maria Rolls nye forestilling Ses i min nästa pjäs er tilført en flertydighet og en kunstnerisk identitet som gjør disse historiene større enn seg selv”. Scenekunst.no.

Pias kollega gjennom mange år, Siri F, har tatt seg jobb som konsulent i Norsk Publikumsutvikling som med penger fra kulturdepartementet skal være en “nasjonal organisasjon som har til formål å arbeide for økt kunnskap om publikum” i Norge. Pia mener organisasjonen ikke er annet enn et reklamebyrå i Arbeiderparti-klær og at staten dermed har solgt ut definisjonen av kunstens forhold til publikum til PR-bransjen.

Organisasjonen er en skandale påstår Pia, den har voldsomme ideologiske føringer og bidrar til ytterligere kommersialisering av kunst og kunstnere i Norge. Siri F må si opp jobben, hun må varsle, hun må få stoppet dette imbesile markedstrollet fra å ta en enda en jafs av kunstfeltet som allerede står og kaver handløst i tåka etter Thatcher og Blair og alle de ny-liberale ideologene med sine beinharde krav om entreprenørskap og konkurranse. Det finnes ingen som helst rasjonell grunn for at kunstneren skal se på seg selv som “markedsaktør”, bortsett fra en ideologisk overbevisning om at absolutt alt skal inn en økonomisk logikk. Pia er svært optimistisk, hun regner med at det bare et spørsmål om tid før Siri F innser at hun står midt i sin samtids store drama og hun snart vil opponere mot sin nye arbeidsgiver. Men månedene går og Pia innser skuffet at reaksjonen lar vente på seg. Det er på tide å skifte strategi.

“Ses i min nästa pjäs” er et sitat av August Strindberg. Dette pleide han å si sine mest innbitte fiender når konfliktnivået og raseriet hadde tatt overhånd og behovet for hevn ble akutt. Under arbeidet med forestillingen stiger bulderet fra finanskrisa i Europa. Konsekvensene er enorme. Folk er rasende, demokratiske prosedyrer oppheves med henvisning til akutte økonomiske problemer, velferdsordninger forsvinner eller trues. I Norge ble det aldri noen krise, men fordi de ideologiske strømningene er så sterke, blir mye av denne politikken gjennomført også her. De nyliberale strukturene drives inn i det norske samfunnet i et tempo ingen hadde kunnet forestille seg.

Pia Maria Roll er skuespiller og scenekunstner. Roll har fått mye oppmerksomhet for forestillinger som The Street Scene og Over Evne III, begge produsert i samarbeid med Marius Kolbenstvedt. Rolls siste forestilling Ship O´Hoi!, som ble produsert i samarbeid med koreograf Hooman Sharifi tok for seg norsk oljeindustri på internasjonal sokkel og vant Torshovteaterets Venners Pris og ble nominert til Heddapris i kategorien Årets forestilling.

Impure Company Kunst = politikk. Dette er både ideen bak Impure Company og utgangspunktet for alle kompaniets forestillinger. Politikk betyr i denne forstand sosial bevissthet, oppmerksomhet og engasjement. Kompaniet utforsker kunstnerisk metode, format og innhold ved enhver produksjon så vel som kompaniet som institusjon.

  • Extra credits En forestilling av Pia Maria Roll  og Impure Company. Tekstene er utviklet i samarbeid med de medvirkende. Støttet av Kulturrådet og Black Box teater. Takk til Fretex