Cinderella

10.–12. september 2010

”Ann Liv Young har blitt beskrevet som ”the bad girl” i amerikansk performance. Det er kanskje bare en annen måte å si, litt uvanlig for en kvinne kanskje, at hun ikke forsøker å behage. Standardinnstillingen hennes er ytterst ubehagelig - som om hun gir faen. Jeg tror hun bryr seg. Ganske mye faktisk! ” The Guardian

De fleste av oss kjenner Askepott fra brødrene Grimms eventyr eller Disney-filmer. Askepott støter på mye trøbbel mens hun leter etter «Prince Charming». Hun blir konfrontert med fordømmelse og sjalusi fra sin forferdelige stemor og slemme ste-søstre. Til tross for problemene overlever Askepott ved hjelp av magi og bittelitt håp.

I denne oppsetningen vil Askepott spilles av karakteren Sherry fra Sørstatene. Sherry er i midten av 40-årene og tar virkelig grep om hva det faktisk innebærer å være Askepott. Sherry er opptatt av den indre kvinnen i oss alle og hun er overbevist om at vi alle er mektige og kraftfulle mennesker. Merkelig nok ser det ut til at de fleste kvinner ønsker å fremstå mer som Askepott enn som Sherry. Sherry er for tøff, for pågående og litt for vill. Sherry og Askepott må derfor takle avgjørelser sammen som en person til tross for alle forskjellene. Sherry må rett og slett

assistere Askepott og omvendt. På mange måter er de ganske enkelt en og samme person som blir drevet i to forskjellige retninger og må hjelpe hverandre gjennom alle livets prøvelser.

Denne helt spesielle versjonen av eventyret om Askepott er nok ikke den versjonen du forteller barna dine, ei heller egner den seg som et teaterbesøk av typen «førstegangsdate». New York-baserte Ann Liv Young har på tross av sin unge alder rukket å skape store overskrifter for flere av sine helt unike show. På scenen har Ann Liv Young rullet rundt i sin egen hunds aske, smurt seg selv inn med blod, drukket urin, hatt sex med sine medskuespillere og skjelt ut publikum. Utenfor scenen har hun gitt publikum «lap dances» og latterliggjort sin egen stab for å ha ødelagt forestillingen.

Karakteren Sherry som vi møter i Askepott, har fulgt Ann Liv lenge. Sherry har hatt æren av å ha en rekke egne show som har resultert i utsolgte hus og bred publisitet, senest på det prestisjefylte galleriet PS1 i New York.

Young er utdannet danser og har regissert og stått på scenen siden hun var i 5-6 års alderen. Selv sier hun at hun helt siden hun var liten har følt behovet for å legge inn provoserende elementer i sine opptredener. Hun står selv for manus, opptreden,

kostymer, scenografi og er i tillegg sin egen produsent.

Som en av de yngste kunstnerne noensinne har hun allerede blitt presentert på noen av de største scenene i New York og Europa som P.S.1 Contemporary Art Center, Brooklyn Museum, The Kitchen, Dance Theater Workshop, P.S. 122, Judson Church, Danspace Project at St. Mark’s Church, Flea Theater, Laban Centre London, Impulstanz, Springdance, The Arches, Tanz Im August, City of Women, Théâtre de la Bastille, Kampnagel, Brute-Wien, Gender Bender og Inkonst blant andre. Ann Liv fremførte også «Sherry» i «Girl Monster Orchestra» presentert av Chicks on Speed i Sveits og Sverige i mars 2010. Hun har også gjenfortalt historien om Snøhvit (2006–2008), George og Martha Washington i «The Bagwell in Me» (2008–2009), og nå altså Askepott.

NB! Forestillingen kan inneholde sterke scener.

Ann Liv Young hjemmeside

Av og med: Ann Liv Young. Kostymer og tekst: Ann Liv Young. Lyd design: Ann Liv Young. Co-produksjon: Ann Liv Young og Brut Wien.

  • Varighet minutter