Pia Maria Roll /​ Sara Baban /​ Rozerin Algunerhan
Baqorban

19.–22. april 2023

Tidligere visninger

19.00, Store scene

19.00, Store scene

19.00, Store scene

14.00, Store scene

19.00, Store scene

«Mamma kaller meg for Baqorban. Det betyr «Jeg vil ofre meg for deg». Så barna i Kurdistan heter «Mamma vil ofre seg for meg» på en måte. Alle historiene hun forteller er fra barndommen. Som om hun ønsker å holde et bilde opp for meg av henne om at renhet er det samme som umodenhet.»

Baqorban blir født på Aker sykehus høsten 1999, bare én måned etter at moren kommer til Norge. Hun vokser opp på Haugerud i Oslo. Det har alltid bare vært de to. Baqorban vet at moren som ung var dypt involvert i den kurdiske frigjøringskampen og at hun ble fengslet i Tyrkia for sin involvering i det kurdiske arbeiderpartiet PKK. Hun vet at moren fulgte den kurdiske frigjøringslederen, Abdullah Öcalan, på hans dramatiske reise gjennom Europa året før Baqorban blir født. Hun vet at moren var med på de tidlige prosessene som skulle lede til at feminisme skulle bli så sentralt i den kurdiske bevegelsen. Men det er alt. Historiens detaljer ligger i mørke.

Forestillingen følger Baqorban i hennes prosess med å nærme seg den dramatiske historien om feminismen i Midtøsten og Abdullah Öcalans skjebnesvangre reise. Parallellene mellom 1999 og 2023 er slående og spiller også inn i forestillingens fortelling. Dagens situasjon hvor kurderne igjen er en brikke i internasjonale maktspill, skaper fornyet panikk og kaos i relasjonen mellom mor og barn.

Pia Maria Roll er en prisvinnende regissør, dramatiker og skuespiller. Viktige forestillinger som Over Ævne III, Ship O’Hoi! og Ses i min nästa pjäs har alle hatt premiere på Black Box teater. Sara Baban er en norsk scenekunstner utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Nordic Black Theatre. Baban og Roll var to av kunstnerne bak Ways of Seeing. Stykket, som ble produsert sammen med billedkunstner Hanan Benammar, hadde premiere 21. november 2018 på Black Box teater og ble raskt et av de mest omtalte teaterstykkene i norsk etterkrigshistorie. Rozerin Algunerhan er kurdisk aktivist og har hatt sentrale verv i UngKurd Norge Riksforbundet, som arbeider med det kurdiske spørsmålet.