Åpent hus høst

Kl. 14.00–18.00 Flere steder Gratis inngang

Åpent hus Utvidet program Barneverksted, Samtale, Verksted

Åpent Hus!

Vi markerer den nye sesongen med å åpne dørene for publikum, naboer og alle andre nysgjerrige! Bli med på tegneverksted, kaffe, omvisning på huset, filmvisning, foredrag, ritual og suppekjøkken! Årets åpent hus er viet til historier som er underfortalt. Utgangspunktet er hekse- og trolldomsprosessene, menneskets tilknytning til naturen og det åndelige, og det å få eie sin egen historie.

3. september, 14.00–15.00, Foajé
Verksted for barn og voksne (+8 år)
Illustratør Christa Barlinn Korvald og filmskaper Marin Håskjold inviterer både barn og voksne til et tegneverksted viet til trolldomsprosessene i Norge. Hvor kom fantasiene om trolldomskvinnene fra? Kan vi forstå disse kvinnenes historier ved å utforske dokumenter fra rettssakene? Vi forsøker å nærme oss historiene til dem som har blitt tiet gjennom tegning!

3. september, 15.00-16.00, Foajé
Kaffekrok
Vi byr på gratis kaffe og bakst. Slå gjerne av en prat med oss som jobber på teatret og de andre deltakerne. Kanskje har du spørsmål om høstprogrammet?

3. september, 15.00–16.00, Black Box teater
Husomvisning
Er det din første gang på Black Box teater, eller er du bare nysgjerrig på huset hvor vi har holdt til siden 2004? Vår formidler tar deg gjennom alle kriker og kroker på Black Box teater. En omvisning varer i 30 minutter, starter hver halvtime og er for seks deltakere om gangen!

3. september, 16.00–16.30, Foajé
Kalunga Entities – Performative action / ritual av Luanda Carneiro Jacoel
Kalunga Entities er inspirert av symbolikken i ordet kalunga. I BaKongo kosmogram, som symboliserer livsløpet som solens døgnsyklus, finner man kalunga. Kalunga representerer grensen mellom den levende verden og verden der forfedrenes sjeler møtes. Begrepet kommer fra bantu-språk. Bantu er en etnolingvistisk gruppe hovedsakelig fra Afrika sør for Sahara, og den er sterkt til stede i den søramerikanske delen av diasporaen.

Gjennom performative handlinger og bevegelser utforsker Kalunga Entities en dialog mellom det fysiske, metaforer og symboler. Kroppen blir en formidler av dette, slik den er bærer av hendelser og bilder. I dette performative ritualet skapes det samspill mellom elementene i rommet og publikum. Publikum vil bli invitert til å overvære en spiralreise over havet og afrodiasporisk spiritualitet og historie.

Performancekunstneren Luanda Carneiro Jacoel baserer prinsippene i sin praksis rundt aner, minner og temporalitet i afro-brasilianske tradisjoner. Jacoel jobber med dans, ritual, installasjon, umiddelbar komposisjonspraksis og video. Seansen foregår på engelsk.

3. september, 16.30, Foajé
Suppekjøkken
Vi byr alle på deilig (gratis) suppe. Nyt den før og under filmvisning og foredrag.

3. september, 16.45–17.15, Foajé
Filmvisning med introduksjon: Marin Håskjold – Pinlig forhør (2022)
Trolldomsprosessene på 1500- og 1600-tallet gjør Norge til et av stedene i verden hvor de kostet flest liv per innbygger, og enkelte landsbyer ble så å si tømt for kvinner. Majoriteten av kvinnene som ble dømt tilsto å ha inngått pakt med djevelen. Hvordan hendte det?

Filmskaper Marin Håskjold sammen med illustratør Christa Barlinn Korvald undersøker dette i kortfilmen Pinlig forhør (2022). Filmen er en del av et langvarig prosjekt om trolldomsprosessene i Norge, bestående av flere kortfilmer. Trodde straffemyndigheten at de anklagede kunne trolldom? Eller var det først og fremst en kynisk hersketeknikk for å kontrollere kvinner? Hvorfor innrømte de fleste kvinnene at de kunne trolldom? Var de for redde for makthaverne til å si imot?

Håskjold og Barlinn Korvald vil holde en kort presentasjon om arbeidsprosessen knyttet til filmen.
Filmen er på svensk og dansk. Presentasjonen foregår på norsk.

3. september, 17.15–18.00, Foajé
Lisa Lie om trolldomsprosessene i Norge
Lisa Lie forteller om trolldomsprosessene i Norge og ser på forskjeller i hva heksebegrepet inneholder historisk og nåtidig. Hun trekker linjer tilbake til Svartedauden og ser på hekseprosessene i Europa i relasjon til datidens samfunnsutvikling, og hvordan sporene etter dem påvirker oss i dag. Hun går inn på hvordan bildet av heksesabbaten ble formet av inkvisisjonens vrangforestillinger, samtidig som dette bildet også tok opp i seg trekk ved europeiske folkemagiske praksiser. Dette, igjen, slo sterkt tilbake på de folkemagiske tradisjonene som hevdet å slåss for samfunnet og grøden, mot ondskap, noe som ga inkvisisjonen litt hodebry i starten, før de bestemte seg for å skjære alle over en kam.
Foredraget holdes på norsk.

Varmt velkommen!
Hilsen alle oss på Black Box teater