Ryoji Ikeda
100 Cymbals

22. september 2021 ❶ Premiere

19.00, Store scene

21.00, Store scene

100 cymbaler og ti perkusjonister settes i spill og danner et vibrerende hav av messing i denne unike konsertopplevelsen.

Cymbalene er muligens den delen av trommesettet som har størst eksperimentelt potensial. Man kan borre hull, legge til kulelenker, spille kun på klokken eller sage snitt for å endre klang-lengden, resonansen og lyden i anslaget. Man kan spille med fiolinbue, visper, stikker eller køller for å variere lyden. Bare fantasien setter begrensninger når 100 cymbaler møysommelig plasseres utover Store scene i snorrette linjer. Cymbalene danner et vibrerende hav av messing som trakteres av et utvidet Pinquins perkusjonistensemble på ti perkusjonister.

Den japanske kunstneren Ryoji Ikeda laget lydverket 100 Cymbals på oppdrag for Los Angeles Philharmonic, filharmoniorkesteret i Los Angeles, og verket hadde premiere i ærverdige Walt Disney Concert Hall i 2019. Siden den tid har det høstet strålende omtaler. Dette er første gang han inviteres til Norge.

Ikeda var hjernen bak noe av det mest intense og minimalistiske av digital musikk på 1990-tallet. Verk som +/-, 0 degrees og dataplex utforsket sinustoner og ytterpunktene for menneskelig hørsel. 100 Cymbals er et verk tilpasset akustisk perkusjon.

Ryoji Ikeda (1966) bor og jobber i Paris og Kyoto. Verkene hans favner bredt, og han er kjent for både lydkomposisjoner og kunstinstallasjoner der fysikk, matematikk og lyd blir til altomsluttende kunstopplevelser.

I samarbeid med Ultimafestivalen .