Pluss Pluss
TUNING IN kuratert av Ingvild Langgård

29. oktober 2019

I en tid der vi blir mer og mer oppmerksomme på klimakrisen, hevder mange at det haster med å vende seg til naturen for å minne oss på at vi bare er en liten del av en stor, levende vev av livsformer som lever og puster sammen på denne planeten.

Nyere studier innen posthumanisme, biologi og biosemiotikk begynner å stille spørsmål ved den descartianske tesen om at menneskearten har et privilegert monopol på tanke og språk, eller viktigere, på definisjonen av bevissthet. Hvordan kan vi nærme oss en forståelse av mer-enn-menneskelige versjoner av bevissthet og kommunikasjon? Tenkere som Donna Haraway og hennes ide om multi-species storytelling, David Abram´s åpning mot en ny jordisk kosmologi (earthly cosmology), eller Monica Gagliano´s banebrytende eksperimenter innen plante-bevissthet er alle forskjellige tilnærminger til dette.

Kan vi, ved å lage kunst, tune inn og koble oss på disse andre livsformene og oppnå en tilstand av sammenheng, samtale, samfunn og samhørighet?

Verkene i denne utgaven av Pluss Pluss har til felles at de på en eller annen måte søker mot eller tar utgangspunkt i en undersøkelse av denne mulige samhørighetstilstanden med den mer-enn-menneskelige verdenen – steiner, planter, lyder, steder. Dette skaper en kveld med bevegelse, lyd, pigmenter, mineraler, duft, bevissthetsutvidelse, og tuning in.

Medvirkende kunstnere: Borgen/Bach med Ingrid Skåland Lia, Tone Bjordam, Peter Dean, Monica Flakk, Sigurd Gurvin, Anne Hytta, Elin Glærum Haugland, Shahrzad Malekian, Simon Daniel Tegnander, RichHard & Larry (Gutta), O, Margrethe Iren Pettersen, Sara Rönnbäck

Program
18.30: dørene åpner
18.30-22.30: Margrethe Iren Pettersen: Lydvandringen Legg Øret ned mot Marka *
19.00-20.00: Jordisk Kosmologisk Healing eller Utvid Bevisstheten med RichHard og Larry. Workshop med begrenset antall plasser **
19.00-24.00: Sara Rönnbäck: Rumslig Kropp / Kroppsligt Rum. ***
20.15: Konsert med O ****
21.00: Borgen/Bach med Ingrid Skåland Lia: Plantropologi *****
22.00: Tone Bjordam og Anne Hytta ******
22.30: SGurvin *******

* Legg Øret ned mot Marka #3 Lydsyklus er en lydvandring med feltopptak fra byen natt og dag – gjennom ulike sesonger.Ved hjelp av tekst og dette lydlandskapet flyttes publikum frem og tilbake i tid. En trykksak med instrukser til en vandring på 25 min er tilgjengelig i utstillingen – inneholder en QR-kode som gjør det mulig å laste ned lydfilen til din mobil – ta med et headset – eller du kan låne avspillingsutstyr i baren

** Jordisk Kosmologisk Healing eller Utvid Bevisstheten med RichHard og Larry
RichHard og Larry tilbyr Pluss Pluss en workshop der vil gi en opplevelse av sammensmeltning og bevissthetsutvidelse. Våres bevissthet er stor og grenseløs, men det kan man ofte glemme. Man kan hurtig nøjes med at den skal vara trang, liten, innsnevret og tørr. Vi vil gjerne dele våres praksis som foreslår en bløt, myk, dyp, våd, stor, varm og grådig bevissthet. RichHard og Larry vil gjennom Jordisk kosmologisk healing eller Utvid bevisstheten, åpne opp for det som du ikke ennå vet du trenger. Alle er velkommen.
Workshopen varer ca. en time. Begrenset antall plasser, førstemann til mølla. Påmelding gjøres på mail: billett(a)blackbox.no.

*** Sara Rönnbäck: Rumslig Kropp / Kroppsligt Rum. Arbeidet består av en veggfast del og en performativ del i 3 akter som er satt sammen i samarbeid med Karianne Karlsrud.

**** O Akustisk frifolk. Duoprosjektet til musikerne Helen Louise Solberg og Inga Margrete Aas. Begge bor og arbeider i Oslo. De siste årene har O samarbeidet fast med trommeslager Jan Martin Gismervik. Han er også med på debutalbumet, som kommer på plate-/kassettselskapet Take it Easy Policy sommeren 2020. Lyd og mer info på o-site.org

***** Plantropologi: Performance med Ida Frømyr Borgen og Amanda Bach. Plantropologi er deres første arbeid som duoen Borgen/Bach. I dette prosjektet utforsker de paralleller mellom menneskelig atferd og planters atferd, og ser på hvilke narrativ som kan oppstå ved å oversette plantenes bevegelsesspråk til menneskekroppen. På Pluss Pluss kan du oppleve et utdrag av dette arbeidet, i form av performancen En liten duett om det å leve litt for tett. For anledningen har de med seg musiker Ingrid Skåland Lia.

****** Live improvisasjon med billedkunstner Tone Bjordam (live performance med pigmenter i vann) og folkemusiker Anne Hytta (hardingfele).

******* SGurvin: Sigurd Gurvin er utdannet ved Kunstakademiet i Tromsø, Universitet i Agder, Strykejernet Kunstskole og HiOA og jobber hovedsakelig med musikk. Gjennom sitt soloprosjekt SGURVIN har det kommet utgivelser på Euforisk og Vaatican Records. Det ryktes om en utgivelse på et av Prins Thomas` plateselskap også. SGURVIN fremfører Fallen Katarsis på Pluss Pluss, som består av over 20 egenproduserte komposisjoner og lydklipp.

Om kuratoren: Ingvild Langgård er komponist, musiker og kunstner utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo. Hun arbeider med musikk, live performance, lydkunst og scenekunst. Langgård har utgitt to album under navnet Phaedra. Hun har samarbeidet med koreograf Ingri Fiksdal og scenograf Signe Becker om flere prosjekter. New Skin hadde premiere på Black Box teater under Ultimafestivalen 2017 i samarbeid med Signe Becker.

Om Pluss Pluss: Siden det ble etablert i 2011, har Pluss Pluss betydd intet mindre enn Black Box teater pluss pluss: en forlengelse av det performative kunstfeltet som teatret allerede rommer. Pluss pluss er en tverrestetisk plattform for både framvoksende og etablerte kunstnere, og et møtepunkt hvor publikum og kunstnere kan finne gjensidig inspirasjon.

Fra og med høsten 2017 har konseptet for Pluss Pluss vært under utvikling. Konsentrert på én kveld hver sesong vil en ny kunstner inviteres til å kuratere sesongens utgave, med carte blanche til å riste i format og innhold, men med utgangspunkt i tre enkle regler: en åpen utlysning for prosjekter og ideer slik at alle er invitert til å bidra / programmet skal settes sammen på tvers av visuell kunst og scenekunst / kunstnere i etableringsfasen skal inviteres.