Tre spørsmål til Verk Produksjoner

Verk Produksjoner har hatt Black Box teater som premiere scene gjennom mange år. Nå er de aktuelle med ny forestilling Opening Night. Hvordan synes de det er å jobbe sammen i et kompani? Vi har tatt en prat med regissør Fredrik Hannestad i Verk for å få vite litt mer.

Gratulerer med ny forestilling til dere alle bak Opening Night! Denne forestillingen kan nesten fremstå som et soloarbeid med fokus på en av dere i kompaniet, nemlig Håkon Vassvik. Dere står selvsagt samlet som kompani bak, kan dere fortelle oss litt om hvorfor det ble nettopp Håkon som er på scenen i denne forestillingen?

Der treffer du virkelig spikeren på hodet. Håkon Vassvik var rett og slett best i prøvene. Neida, vi hadde en idé om å være tre skuespillere i denne forestillingen og arbeidet lenge med å utvikle tekst gjennom samtaler med alle i kompaniet, skuespillere, scenograf og lyddesigner. Etterhvert som arbeidet skred fremover ble det mere og mere klart at den kollektive teksten passet best til en person, at han inneholdt alle stemmene i kompaniet. Vi hadde utallige forsøk på å få det til å stemme med tre skuespillere, men det funket ikke, det ble relasjoner og betydninger som sølte til og buttet imot selve ideen. Med en gang vi samlet teksten på en person, falt alt på plass. At det ble Håkon denne gangen var litt tilfeldig, vi tenkte vel som så, nå er det hans tur og han er jo jævlig god da.

Dette er ikke første gang dere har fokus på enkeltindivider fra Verk i en forestilling. I The Big Dream fikk vi innsyn i korrespondanse mellom Saila Hyttinen og Anders Mossling. Hva er grunnen til at dere fortsetter å utforske dette mer intime og personlige formatet?

Det er vel et ønske om å vende blikket mot noe nært, som viser vår sårbarhet og utilstrekkelighet. Så istedenfor å søke etter historiene et annet sted, har vi med de to siste forestillingene tatt utgangspunkt i oss selv, i det lokale. Det er også en erkjennelse av at det er her, i dette nære, vi kan skape en forandring, oppdage vår egen sårbarhet og ikke minst, løfte opp våre små liv og belyse dem med like stor interesse og intensitet.

Med de siste to forestillingene har det også vært et ønske å gå tilbake til utgangspunktet. Hvorfor teater? Hva er det med teater? Hva er det som fasinerer oss ved denne kunstformen? Vi vil at teatret i høyere grad kan reflekterte over seg selv med sine egne problemstillinger.

Som et kompani med mange involverte må dere jo nødvendigvis ha stort fokus på samarbeid. Hvordan jobber dere sammen under prosessen med å utvikle en forestilling?

Det er en stor fordel å arbeide med noen over lengre tid, over flere år. Mye av arbeidet handler om å fjerne våres forutinntatte meninger om hva som er bra eller dårlig, ens eget bilde av seg selv, hvordan man vil framstå og ens egne og andres forventninger. Jo mere trygg man er på å være med på en reise som man skal finne ut av sammen, jo bedre. Da oppstår det en form for eget liv, en kollektiv bevissthet som er langt smartere enn det enkelte individet. Når det er sagt, er det jo aldri enkelt å finne fram til et punkt der man sammen begynner å lytte, gi slipp og stole på prosessen. Mye av arbeidet består av samtaler om stort og smått, om kunsten, livet og om trivielle problemer. Samtidig vet vi at det hele tiden er noe annet, noe tredje, som er mye større, som venter på å ta form.

Opening Night vises fra mandag 27. september til lørdag 2. oktober.