Spirit

17.–18. januar 2014

Først ut denne vårsesongen er Vincent Riebeek og Florentina Holzinger med den popsirkusaktige forestillingen «Spirit». De to unge kunsterne har allerede rukket å hanke inn priser for sine kontroversielle forestillinger og har jobbet med kunstnere som Ann Liv Young og Deborah Hay.

Duoen Vincent Riebeek og Florentina Holzinger hevder de er ledet av en kraftfull følelse av generøsitet: de er generøse i sin kjærlighet til hverandre, og generøse i sin kjærlighet til publikum. I forestillingen «Spirit» presenterer de to en slags ode til det åndelige, samtidig som de ønsker å gi publikum en radikal teateropplevelse. Med stor lidenskap tar de oss med på en oppdagelsesreise som sveiper innom yoga, poplåter, tarotkort og «psykomagi». Dette resulterer i at de stadig befinner seg i området mellom «noe du absolutt ikke ønsker å se» og «noe som er fint å se på».

Forestillingen «Spirit» henter altså inspirasjon fra det åndelige i begrepets videste forstand. De er for eksempel ekstremt interessert i «psykomagi» som er basert på troen om at underbevisstheten vår tolker symbolske handlinger som fakta. En symbolsk handling kan dermed løse enkelte typer konflikter.

«Hvis du har kranglet med moren din, bør du for eksempel male et maleri av henne med menstruasjonsblodet ditt. Og deretter sende det til henne. Den type ting. Men vi tar det ikke alt for alvorlig. Spirit er rett og slett bare en god tittel.» sier Florentina.


Andre ting som har påvirket Florentina og Vincent er filmen «The Blue Lagoon» og et verk av den amerikanske koreografen Alvin Ailey, som konverterte ulike åndelige temaer til fysiske metaforer i sine arbeider. De har også fordypet seg i yoga og plukker opp litt åndelighet her og der når de kommer over det. De to utdyper: «Spirit er et tema som gjør det mulig å si mye. Og som også gjør det mulig for oss å utforske det som interesserer oss. Spirit er det vi føler. Og det vi kan dele med publikum.»


Florentina og Vincent ønsker å være generøse overfor sitt publikum ved å prøve ut ting på scenen som de på forhånd ikke vet utfallet av. De liker å teste ut grensene for hvor ekstreme de kan være, men det er aldri deres intensjon å sjokkere publikum. Fremfor alt er de opptatt av å være ærlige på scenen, ved å utforske ting de ikke helt forstår selv. Musikk er også viktig. Vincent hører stort sett på korte, små musikk-kutt dagen lang, og derfor forsøker de å få til den samme narrative tilnærmingen i forestillingene sine. Korte scener og raske kutt. Alt dette er ment å resultere i et slags popsirkus med lys, musikk og tiltalende bilder.

Se video her

Av og med: Florentina Holzinger og Vincent Riebeek. Outside eye: Rodrigo Sobarzo De Larraechea & Renée Copraij. Teknikk, lysdesign: Philippe Digneffe og Bennert Vancottem. Kostymer: Claudine Grinwis. Produsent: CAMPO. Co-produksjon: CAMPO, Beursschouwburg (Brussels), Workspace Brussels, FFT Düsseldorf, Frascati (Amsterdam) og imagetanz/brut (Vienna). Støttet av: KcnOna (Mechelen) og PACT Zollverein (Essen).