Skuggar av Jon Fosse

21.–29. november 2009

NB! Siste forestilling tirsdag 1. desember kl. 19.30: Utsolgt! De Utvalgte hadde premiere på Skuggar i februar 2009 på Black Box Teater til stor jubel fra både publikum og presse. Forestillingen ble nominert til Heddapris for beste regi og har i løpet av året blitt vist på Festspillene i Bergen, Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival, Meteor i Bergen, Trondheim og Stavanger. For de som ikke fikk med seg denne fascinerende og vakre forestillingen i første runde er vi glade for å kunne gjennopta Skuggar denne høsten.


«Resultatet er scenisk poesi, eksistensiell undring og en nærmest meditativ kontemplasjon – blandet med en litt henrykket forbløffelse over hvor fint barnas teksfremføring kan fungere». Dagbladet

«Gjennom barneandleta og barnerøystene råker dei ei pur eksistensiell nerve». Morgenbladet

«Det oppstår øyeblikk i denne forestillingen som slår hull gjennom taket». Klassekampen

«Med avanserte kunstneriske midler ble det her frembrakt en ny gyldighet for et gammelt budskap: man når fram til mange sentrale erkjennelser først når man igjen blir som et barn.» Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Originalt grep kastar lys over skuggespelet og treffer tonen perfekt i Jon Fosses Drama» Adresseavisen

De Utvalgte har jobbet med tekster av Jon Fosse før. Allerede i 1995 satte de opp forestillingen «Erosjon» på Black Box Teater, basert på karakterer og situasjoner fra Jon Fosses romaner. Dette var før Jon Fosse gjorde sitt store gjennombrudd som dramatiker, og når de iscenesatte Skuggar var det første gang de tok utgangspunkt i en av hans tekster skrevet for scenen.

Om Skuggar

Regissør Kari Holtan:

Under arbeidet med ”Erosjon” i 1995 leste vi det Fosse hadde skrevet til da og ble svært begeistret for hans arbeid. Siden har vi sett etter en ny anledning til å arbeide med hans tekster. For en tid tilbake eksperimenterte vi med videoprojiserte ansikter på ”forstørrede ” hoder støpt i gips. Uttrykket hodene gav og fraværet av kroppen ledet tankene hen til Fosses tekster. ”Skuggar” har sitt eget univers, åpent, klart og på samme tid urovekkende og gåtefullt. ”Alt er no og alt er alltid” Det at tid og rom er oppløst gjør at jeg som leser kjenner meg igjen i en uro. Menneskene befinner seg i et immaterielt rom på et slags nullpunkt, der erindringene om et liv sammen blir de eneste holdepunkter. Teksten utfordrer til å stille eksistensielle spørsmål og undres over hvem vi er og hvordan vi setter spor i hverandres liv. På spørsmål om det finnes en egen ”De Utvalgtes estetikk” som kan gjenkjennes i våre forestillinger må det være opp til publikum å bedømme. Hvert nytt prosjekt finner sin egen estetikk og vi ønsker ikke å lage dogmer for vårt arbeid. Når det er sagt så er vi stort sett de samme menneskene som har jobbet sammen i mange år. Dette skaper kanskje en slags kollektiv bevissthet og et eget avtrykk som er gjenkjennbart.

De Utvalgte har tidligere satt opp en rekke forestillinger på Black Box Teater, blant disse suksessforestillingene Bang Bang Club (2004) og Jimmy Young (2007). Disse forestillingene har turnert både i Norge og i utlandet og «Bang Bang Club» var i tillegg jubileumsforestilling da Black Box Teater feiret 20 års jubileum. Jimmy Young har blant annet vært spilt på den Internasjonale Teaterfestivalen Mladi Levi 2008 – Lubljana, Slovenia, Noordrezon Festival 2008 – Groningen, Holland, Stamsund Internasjonale Teaterfestival, Nationaltheatret - Samtidsfestivalen 2007, Trondheim – Avant Garden og på BIT Teatergarasjen i Bergen.

De Utvalgte er blitt karakterisert som et kompani som balanserer på grensen mellom teater og virkelighet og som overskriderdisse grensene i en form for mediert hyperrealisme. Deres måte å jobbe frem scenetekst på gjennom improvisasjon gir en følelse av ekstrem realisme og en umiddelbar kontakt med publikum. Spillet mellom motsetningerog dekonstruksjon av forskjeller mellom roller og identiteter, mellom det tragiske og det komiske er noe som går igjen i De Utvalgtes forestillinger.

Hjemmesider: De Utvalgte

NB! Forestillingen vises også 1. desember kl. 19.30. Billetter kan kjøpes her

Regi: Kari Holtan. Tekstinstruksjon: Kari Holtan og Jørgen Langhelle. Foto og videodesigner: Boya Bøckman. Masker: Carle Lange. Produsent og dramaturg: Anne Holtan. Medvirkende konseptutvikler: Torbjørn Davidsen. Musikkprodusent: John Birger Wormdahl. Musikk: 3 Øre - Torbjørn Davidsen, John Birger Wormdahl, Kari Holtan. Lys: Jean Vincent Kerebel. Skuespillere: Leo Holtan Bøckman, Iben Ossavy Kolbenstvedt, Fabian Sæthre, Synne Flikke, Ronja Maria Rodrigues og Lois Mathias Williams. Aktører på scenen: Eva Bøe Moen, Hans Wedvik, Kari Vik Knutsen og Stein Davidsen. Tekst: Skuggar av Jon Fosse (Columbine Forlag 2006). Co-produksjon: Black Box Teater. Støttet av: Norsk Kulturråd