Scenekunstklassikere – en bokserie

Du lurer kanskje på hvorfor vi bruker begrepet «klassikere» om denne serien, som noen vil mene er nedstøvet og elitistisk. Er det treffende for et lite utvalg av forestillinger fra 1970-tallet og frem til i dag, som langt på vei ble laget motstrøms institusjonaliserte kulturuttrykk? Tør vi påstå at forestillingene det skrives om i disse bøkene, er klassikere?

Ja, det gjør vi. Men vi er ikke ute etter å lage et hierarki eller å mure forestillingene inne i en eksklusiv klubb av påstått eviggyldig kunstnerisk kvalitet. Snarere er hver bok vi utgir under overskriften Scenekunstklassikere et subjektivt argument for hvorfor akkurat denne forestillingen er minneverdig og fortjener oppmerksomhet, slik forfatteren ser det. Vi tillater oss å bruke «klassikere» for å åpne en diskusjon og la hver bok være et bidrag som taler for seg i den offentlige samtalen om scenekunsten. Denne samtalen trenger flere stemmer, flere perspektiver og flere muligheter for å dele opplevelser og meninger.

Vi trenger også å bli minnet på hvor mange forskjelligartede scenekunstverk som er blitt skapt og vist oppigjennom årene. For å styrke kjennskapen til vår felles kunstneriske fortid – og nåtid – er vi nødt til å ta grep. Korte spilleperioder, spredte visningsmuligheter og varierende interesse blant mediene for å skrive om kunstformen, kan være til hinder for publikum å oppleve forestillinger, og for forestillingene å bli sett og diskutert som en del av en større offentlighet. Bøkene gir en ny og annerledes anledning til å oppsøke en forestilling som ikke lenger er tilgjengelig på scenen, men som like fullt har satt spor etter seg.

Forestillingene som disse bøkene omhandler, er nødvendigvis bare et lite utvalg. Bokprosjektets redaksjon og arbeidsgruppe har hatt som mål å innhente mange innspill på både forestillinger å skrive om og mulige forfattere. Det subjektive utgangspunktet er viktig. Vi ønsker at noen av scenekunstens mange historier kan fortelles av forskjellige stemmer.

Black Box teater er initiativtaker til bokprosjektet. Noen av forestillingene har vært vist på scenen i Oslo, andre ikke. For teatret er det likevel et poeng at forestillinger velges blant de mange som er skapt av selvstendige kunstnere og scenekunstgrupper, fremfor forestillingene som er laget av landets nasjonale og regionale produserende scenekunstinstitusjoner. Det er denne mangslungne delen av scenekunstfeltet som Black Box teater selv har sprunget ut av, og som trenger større synlighet.

Til slutt; takk til Christer Falck og Falck forlag som har gitt oss lov til å spinne videre på klassikere-konseptet. Bokserien Norske albumklassikere har vært til stor inspirasjon.

Jørgen Knudsen

Teatersjef, Black Box teater