Eva Reiter/​Jorge León (BE)
Mitra

22. september 2018

Tidligere visninger

15.00, Store scene

19.00, Store scene

Mitra er et hybridprosjekt som ligger et sted mellom musikkteater, dokumentarfilm og installasjon, regissert av filmskaperen Jorge León. I løpet av 70 minutter, og på to skjermer, viser Mitra hvordan virkelige personer bosatt i Iran og Frankrike kjemper mot å være fanget i det psykiatriske systemet. Live på scenen foran visningen opptrer en danser, et barn og den internasjonalt anerkjente amerikanske sopranen Claron McFadden. Belgiske Ictus Ensemble står for det elektroniske lydbildet.

Mitra forteller historien til Mitra Kadivar – en psykoanalytiker fra virkelighetens Teheran hvis problemer med det iranske psykiatriske systemet ble en internasjonal nyhetssak. Dette er historien om kvinnen som sammen med noen få venner kjemper – på hver sin kant og gjennom ordets kraft ved å utveksle e-poster – for å unnslippe tilintetgjørelse. Sannheten deres finner imidlertid først sitt sanne uttrykk når den omskapes til fiksjon og tonesettes.

Mitra Kadivars tapperhet, hennes kompromissløse holdning og det klassisk vakre ansiktet hennes som er merket av prøvelsene hun har gjennomgått, gir henne likhetstrekk med visse tragiske kvinnelige helteskikkelser. Mitra er historien om besluttsomheten og ensomheten til en opprørsk kvinne fanget i undertrykkende sosiale koder.

  • Extra credits IMPACT, De Munt / La Monnaie, Present Perfect vzw, The GMEM Marseille, Actoral Marseille en Les films de Force Majeure