“…en vakker og meditativ forestilling.” Klassekampen
Regissør/dramatiker Eirik Fauske gjestet Black Box teater i 2012 med Lindås, en forestilling som tok utgangspunkt i Fauskes personlige fortid for å fortelle historier om familie, oppvekst og samfunn. Personlig materiale ligger også til grunn for den nye forestillingen Live. I dette korte intervjuet forteller Fauske om prosessen.
– Live er et samarbeidsprosjekt som er utviklet i forskjellige etapper. Da scenograf Signe Becker og jeg spilte en versjon av Live i skogen under Teaterfestivalen i Fjaler i 2014, var jeg i sorg. Jeg hadde nettopp mistet svigerfar, og svigermor var syk. Teksten ble til som en dagbok og var preget av den skjøre grensen mellom liv og død. Signe presenterte meg for komponisten Camilla Barratt-Due. Også hun hadde mistet noen. Det ble et slags rekviem for oss.
Siden har vi knyttet til oss dramaturg Marit Grimstad Eggen, lysdesigner Tilo Hahn og installasjonskunstner Kjersti Alm Eriksen. Deres medvirkning har gitt nye muligheter for å eksperimentere med «live skriving», scenografi og musikk.
Forholdet mellom skriveprosessen og leseprosessen interesserer meg. Når jeg skriver «live» og den ikke-lineære skriveprosessen avsløres, setter det noe på spill. Hver bokstav og hvert ord som skrives eller strykes er potensielt ladet med mening. Det er ingen utøvere som skal formidle teksten. Det er både frigjørende og skjerpende.
I Live er jeg blant annet inspirert av hvordan dataspill som Minecraft genererer forskjellige verdener som en må klare seg gjennom for å fortsette reisen. Jeg er interessert i visjonsreiser og visjonsdiktning som Draumkvedet. Vi kan projisere noe, forestille oss noe, men det finnes en hellig terskel vi, de levende, ikke kan krysse. Denne idéen har vi tatt med oss i prosessen.