Korrupsjonens Engel

7.–9. september 2012

«Krakk noir» oppsto som en logisk konsekvens av den pirrende miksen børskrakk, finanskritikk og dialektisk teater. Med forestillingen «Korrupsjonens engel» går operaregissør Susanne Øglænd og komponist og musiker Rolf-Erik Nystrøm sammen med forfatter Øyvind Berg for å fortsette sitt samarbeid omkring postdramatisk og tverrfaglig eksperimentering på musikkteaterfeltet.

Vi forteller historien om hvordan den norrøne guden Odin var den bevegende kraft ikke bare i den norske nasjonsbygginga på 1800-tallet, men også i utviklinga av det tjuende århundrets velferdsstat – og videre om hvordan Odin mista grepet om realitetene i løpet av de siste 20 åra, i verdipapiriseringas i finanskapitalens tidsalder. Dette er noe Odin ikke er aleine om. Det er få som skjønner hvordan dagens finans og virkelighet egentlig fungerer. Vår kunnskap og våre myter om Norge har definitivt gått ut på dato. I stykket innser den fortvilte Odin at han må gjøre noe med dette.

Den korrupte kråka som er Odins følgesvenn overtaler ham til å gjenta sitt gamle offer og investere det siste øyet sitt. Blind og mektig gjør Odin det deretter stort og gjenvinner kontrollen med bankvesenet og samfunnet forøvrig.

Mer skal ikke røpes, men at det blir severdig, morsomt og uutsigelig trist, fins det ingen tvil om.

Operaregissør Susanne Øglænd utmerker seg i Europa med sin intensive behandling av klassiske operaverk, og med sitt fokus på fornying og fremføring av nye verk.

Forfatter og poet Øyvind Berg er også kjent som en drivkraft bak kunstnerkollektivet Baktruppen, som gjennom de tre siste tiårene har markert seg med sin avantgardistiske og humoristiske tilnærming til teater- og performancekunst.

Komponist og saxofonist Rolf-Erik Nystrøm har erobret alle verdens hjørner og alle verdens genre med sin musikk. Hans forrige prosjekt med Susanne Øglænd baserte seg på Verdi og Schiller, og involverte musikere med bakgrunn fra klassisk, jazz og pop. Denne gangen har Nystrøm ønsket å samlet sine renomerte kollegaer slagverker Per Oddvar Johansen og fiolinist Nils Økland som sammen vil betone stemmene til Odin og kråka, henholdsvis skuespillerne Trond Høvik og Anne E. Kokkinn.

Av og med: Susanne Øglænd (regi), Øyvind Berg (tekst), Rolf-Erik Nystrøm (sax), Trond Høvik (Odin), Anne E. Kokkinn (Kråka), Per Oddvar Johansen (slagverk), Nils Økland (fele), Carle Lange (scenografi), Aina Lauritsen (kostymer), Tilo Hahn (lysdesign), Pernille Nonås Mogensen (produsent), Vera Krohn–Svaleng (regiassistent). Støttet av Norsk Kulturråd, Institusjonen Fritt Ord, FFUK og Dramatikkens Hus. Co-produksjon: Black Box Teater. Forestillingen er en del av Ultima 2012.

  • Varighet 2 minutter