JERK

2.–5. september 2010

På midten av 70-tallet drepte den amerikanske seriemorderen Dean Corll minst 27 gutter i Texas med god hjelp fra sine to kamerater, tenåringene David Brooks og Wayne Henley. I denne forestillingen møter vi David Brooks mens han soner sin livstidsdom. I fengselet har han lært seg kunsten å lage dukketeater, noe som fører til at han innser sitt eget ansvar i de ugjerningene han har begått. Han skriver en rekonstruksjon av mordene med dukker i alle rollene. David setter opp forestillingen i fengselet foran en klasse med psykologistudenter fra et lokalt universitet.

Som følge av den voldelige og humoristiske teksten får denne forestillingen en underliggende grusom og urovekkende natur. Bruken av hånddukker er en tradisjonell måte å spille ut voldelige, grove scener på, og i «JERK» kanaliseres disse elementene gjennom denne estetikken.

Denne forestillingen har blitt til i tett samarbeid med franske Johnatan Capdevielle som er utdannet skuespiller og marionettefører. I «JERK» er det han som gir liv til dukkene på scenen og som fører oss gjennom den skremmende historien.

«JERK» fusjonerer tre forestillinger som ble produsert i samarbeid med den amerikanske forfatteren Dennis Cooper: «I Apologize» (2004), «Une belle enfant blonde» (2005), og «Kindertotenlieder» (2007). I alle disse tre forestillingene er Gisèle Vienne opptatt av å utforske grensene mellom fantasi og virkelighet, noe som kan være med på å påvirke virkelighets-oppfatningen vår. Jo mer realistisk «JERK» fremstår, jo mer genererer den en troverdighet som gjør det vanskelig å vite hvor disse grensene går. Historien, hvor mye den enn kan virke realistisk, ser hele tiden ut til å balansere på en urealistisk linje.

Franske Gisèle Vienne har studert dukketeater, og er koreograf, regissør og skuespiller. Sammen med Dennis Cooper har hun regissert en rekke oppsetninger, blant annet prisbelønnede «JERK». Amerikanske Dennis Cooper er poet og kunstkritiker, og kjent for å ha skrevet en rekke bøker. Våren 2011 vil Black Box Teater sette opp ytterligere to forestillinger av Gisèle Vienne i samarbeid med Nationaltheatret.

Gisèle Vienne hjemmeside

  

Etter en novelle av Dennis Cooper. Regi: Gisèle Vienne. Dramaturgi: Dennis Cooper. Musikk: Peter Rehberg (original musikk) og El Mundo Frio of Corrupted. Lys: Patrick Riou. I samarbeid med og fremført av: Jonathan Capdevielle. Stemmeopptak: Dennis Cooper og Paul P. Stylist: Stephen O´Malley og Jean-Luc Verna. Dukker: Gisèle Vienne og Dorothéa Vienne Pollak. Sminke: Jean-Luc Verna og Rebecca Flores. Kostymer: Dorothéa Vienne Polak, Marino Marchand og Babeth Martin. Buktaler-instruktør: Michel Dejeneffe. Foto: Alain Monot og Mathilde Darel. Teknisk veileder: Nicolas Minssen. Støttet av: Culturesfrance. Associate producer: DACM. I samarbeid med the Quartz - Scène nationale de Brest. Co-produksjon: Le Quartz - Scène nationale de Brest, Centre Chorégraphique National de Franche-Comté à Belfort in the frame of l’accueil-studio og Centro Parraga - Murcia. Med støtte fra: Ménagerie de Verre in the framework of studiolab. Gisèle Vienne er residerende kunstner på Le Quartz - Scène nationale de Brest.

  • Varighet 60 minutter