Winter Family
H2 - Hebron

25.–26. september 2019

Tidligere visninger

19.00, Store scene

19.00, Store scene

Forestillingen ryster hele kroppens sanseapparat…Fryktelig sterkt om brutaliteten Israel-Palestina-konflikten – Bergens Tidende
Dette er teaterdokumentarisme på sitt beste – Norsk Shakespearetidsskrift

Den palestinske byen Hebron som er under israelsk kontroll, er delt i to. Den sentrale gaten i H2-sonen heter Shuhada Street. Gaten er nå «sterilisert» i henhold til den israelske hærens terminologi, det vil si tømt for sine palestinske innbyggere av «sikkerhetsmessige grunner». I dag er den en spøkelsesgate hvor skjebner og narrativ krysser hverandre, sidestilles og kolliderer i et dramatisk og absurd mikrokosmos.

Ruth Rosenthal og Xavier Klaine som utgjør Winter Family, reiste til Hebron for å samle 500 intervjuer med forskjellige perspektiver på konflikten. Palestinere, bosettere, soldater og internasjonale aktivister fortalte om Shuhaba Street og delte håp, frykt og fortvilelse. I H2 – Hebron er Rosenthal alene på scenen hvor hun spiller en turguide i en modell som er en eksakt kopi av H2-sonen. Hun er både publikums guide og selve byen mens hun bygger den opp som modell. Hun setter ord på konflikten fra perspektivene til alle protagonistene, og deler følelsen av utmattelsen av den uutholdelige og varige okkupasjonen.

+ Seminar
Konflikter i kunst / Kunst i konflikt – debatt
26. september 16.00-17.30. Fritt ord

I forbindelse med Winter Family sin forestilling H2-Hebron arrangeres et seminar som gjennom ulike eksempler ser på hvordan kunsten og kunstnere undersøker konflikt. Hvordan kan strategiene deres utfordre posisjoner, oppfattelser og forskjellige måter å forstå på? Debatten foregår på engelsk.
I panelet sitter, utover de to kunstnerne fra Winter Family, Ruth Rosenthal (IL/FR)og Xavier Klaine (FR), Wesam Almadani (PS), forfatter og Anawana Haloba (NO/ZM), billedkunstner. Samtalen modereres av Helle Siljeholm (NO), billedkunstner og scenekunstner.

Debatten foregår hos Fritt Ord, Uranienborgveien 2, 0258 Oslo

Helle Siljeholm har master i visuell kunst fra KHiO og bachelor i samtidsdans fra London Contemporary Dance School. Hennes kunstneriske praksis inkluderer koreografi, performance, video, skulptur, installasjon samt kuratering. Siljeholm har jobbet med forskjellige kunstprosjekter i Midt-Østen siden 2008. Sammen med koreograf Sara Christophersen mottok hun Hans Christian Osterøs minnepris, med fokus på deres lange samarbeid for og med dans i Palestina i partnerskap med Sareeyyet Ramallah – Første Ramallah-gruppe.

Anawana Haloba er en norsk-zambisk billedkunstner som hovedsakelig jobber med film, video, lyd, tekst og skulptur. Hun bor og jobber i Oslo. Halobas arbeid tar for seg spørsmål om globalisering, traumatiske opplevelser fra krigsrammede områder, sosial og økonomisk utnyttelse, maktposisjoner og psykologi. Haloba er utdannet ved Rijksakademie van Beeldende Kunsten i Amsterdam, Nederland, Kunstakademiet i Oslo og Evelyn Hone College of Applied Arts and Commerce, Lusaka, Zambia.

Wesam Almadani er en palestinsk forfatter født i Sudan. Hun bodde i Egypt før hun flyttet til Gaza etter Oslo-avtalen. Almadani er utdannet innen drama og teater, og skriver dikt og noveller. I Gaza holdt hun drama- og forfatterverksteder i tillegg til å lage teaterstykker med og for barn og unge. Hun bor nå i Larvik, og er byens første Friby-forfatter og ICORN-skribent.

Ruth Rosenthal er en israelsk kunstner utdannet fra Visual Theatre School of Jerusalem. Hun bor og jobber nå i Paris, og er den ene i kunstnerduoen Winter Family. Rosentahl har skapt og deltatt som utøver og lysdesigner i forskjellige stykker, installasjoner og forestillinger i Israel og Europa. Hun jobbet i flere år på operahuset i Tel Aviv. I 2004 grunnla hun Winter Family med Xavier Klaine.

Xavier Klaine er en fransk musiker med bakgrunn både som bassist i flere hardcore-band og vinneren av gullmedalje for piano og kammermusikk ved Nasjonalkonservatoriet i Nancy-regionen. Han har også studert politisk og kulturell geografi ved University of Paris IV-La Sorbonne hvor han spesialiserte seg i studiet av den kasakhiske diasporaen. I 2001 bestemte han seg for å vie seg til musikalsk skapelse og i 2004 grunnla han Winter Family med Ruth Rosenthal.