Du er Knut

26.–28. august 2011

“Du er Knut” begynner der en av norgeshistoriens merkeligste rettsaker slutter: Politiinspektør Knut Rød, ansvarlig for deportasjonen av jøder fra Oslo og Akershus i 1942, blir etter krigen stilt for retten. Men han frikjennes, og saken dysses ned.

Siden den gang har vi fortalt og gjenfortalt utallige historier om krigens helter og skurker. Asklepios Hane har bladd nøye gjennom rettspapirene fra saken mot Knut Rød. Og de er ikke lenger sikre på om de tror på historiene. Om heltene og skurkene. Og om de i det hele tatt finnes.

Asklepios var legekunstens gud, han ville berge menneskene fra dødsriket. Da filosofen Sokrates ble dømt til døden for å ha stilt Athenerne nærgående og utfordrende spørsmål, var hans siste ord “Kriton, vi skylder Asklepios en hane”.

Frigruppen Asklepios Hane er fem skuespilleres fristed til å undersøke historier som opptar dem, og samtidig et labratorium der historiefortelling i seg selv forskes på. Med seg har de forfatter og regissør Øystein Stene, og sammen har de skapt forestillingen “Du er Knut”.

Idé, tekst og Høne: Øystein Stene. Asklepios Hane: Janne Heltberg Haarseth, Sigurd Myhre, Marie Blokhus, Herman Bernhoft, Ingeborg Sundrehagen Raustøl. Kostymekylling: Cathrine Schermann. Lyskylling: Ingeborg S. Olerud. Logokyllinger: Sigarett. Co-produksjon: Black Box Teater. Forestillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Fritt Ord og Fond for utøvende kunstnere. Foto:marcovillabrille.com. Forestillingen er en del av Norsk Dramatikkfestival.

  • Varighet 1 minutter