De Utvalgte

23. august–1. september 2013

«En forestilling som er så vakker at det gjør vondt» - Aftenposten

«Det er ikke mange forestillinger jeg tenker tilbake på med savn. Men denne forestillingen vil jeg tilbake til. Jeg vil tilbake til scenerommet, til verdensrommet. Hvor jordkloden betraktes omsorgsfullt: En klode i kloders rom. Jeg vil tilbake til det rommet hvor mennesket var en del av dette store, og enda en gang prøve å forstå det jeg vet jeg ikke kan forstå.» Norsk Shakespeare og teatertidsskrift

«Noen ganger er helheten mer enn summen av delene. Vinneren av prisen for Særlig kunstnerisk innsats har i en årrekke utmerket seg med sitt særegne grep om scenekunst, og utfordrer stadig sin egen praksis ved å bevege seg inn i tematikk som både speiler samfunnsansvar og kunstnerisk finesse. Det har meldt seg en klar nødvendighet for å berømme dette kompaniets fulle kunstnerskap for både dets helhet og delene av det – deres tøyning av scenerommets dimensjoner, deres spørsmål av tidløs karakter.» Frajuryens begrunnelse - Heddaprisen 2013 for Særlig kunstnerisk innsats

«De Utvalgte» ble nominert til Årets forestilling, Heddaprisen 2013.

Aprikostrærne finnes. Kjærligheten finnes. Kromosomene finnes. Døden finnes.

Dette med å vandre sammen ned til marinaen en grå og fuktig høstdag, møte et menneskes blikk i felles glede over solen som bryter gjennom skylaget. Hva styrer vår oppmerksomhet, og hvilke mekanismer er det som gjør at mange ting unngår vår oppmerksomhet?

Herren sa til Noah: ”Av alle rene dyr skal du ta med deg sju par, hann og hunn sammen, og av alle dyr som ikke er rene, ett par, hann og hunn sammen, av himmelens fugler på samme måte, sju par, hann og hunn, for å holde hver art på hele jorden i live.” Hvor økonomiske er vi i vår oppfatning av verden og hverandre, av vi og de andre?

I forestillingen «De Utvalgte» går De Utvalgte videre med å utforske rommet mellom utenfor og innenfor, og setter spørsmålet om naturlig og kulturell utvelgelse i relieff.

Medvirkende: Rebekka Joki, Ramou Lewis, Lotte Tvedt, Katarina Fierrro Norberg, Hans Askill Utaaker, Egil Berggren, Vilja Ellefsen-Larsen, Torbjørn Davidsen, Pelle Ask, Inger Johanne Norberg, Gjøril Bjercke Sæther, Bjarne Larsen, Boya Bøckman og Kari Holtan. Inneholder utdrag fra "Alfabet" av Inger Christensen. Øvrig tekst utarbeidet av ensemblet. Støttet av: Norsk Kulturåd. Co-produksjon: Black Box Teater og BIT Teatergarasjen.