Boklansering LATERNA: «Utopian Gardens»

Kl. 18.00–20.00 Black Box teater Gratis inngang

Utvidet program Samtale

«Utopian Gardens» er en kollektiv dokumentasjon av kunstnerduoen LATERNAs prosjekt CoSA Garden // Pollinary Dances (2018–2022). Boka inneholder bidrag fra involverte kunstnere og samarbeidspartnere samt inviterte gjester og er en hybrid publikasjon; en blanding av en kunstbok, et arkiv og et rom for løpende refleksjon.

Intensjonen med prosjektet var opprinnelig å koreografere installasjonen og utviklingen av søsterhager i Oslo, Norge og St. Petersburg, Russland. I Oslo har LATERNA jobbet tett med Black Box teater for å lage en utendørs, vertikal hage på teaterets fasade. I St. Petersburg samarbeidet duoen med Museum of the St. Petersburg Avant-Garde for å videreutvikle en eksisterende hage med en kunstnerisk arv som strekker seg tilbake til starten på 1900-tallet. LATERNA ønsket å utforske hvordan byggingen og dyrkingen av de to hagene kunne skape både små og store bevegelser, som en del av en lokal og transnasjonal koreografi – en slags utvidet pollineringsdans.

En rekke hendelser og utfordringer underveis – pandemien, byråkratiske problemer i Oslo, usikkerhet rundt Black Box teaters fremtidige plassering og til slutt krig i Europa – hindret LATERNA i å realisere hagene som planlagt og presset frem alternative kunstneriske veier til å videreføre samarbeidene og ideen om søsterhager. Denne publikasjonen er et resultat av måten prosessen endret form på.

Under lanseringen blir det samtale og performative seanser med servering av spagyrisk elixir!

Hjertelig velkommen!

CoSA Garden // Pollinary Dances er en del av LATERNAs flerårige prosjekt CoSA – Concerning the Spiritual in Art (2017–2023).