Animal Magnetism 3

3. mars 2011

Triologien «Animal Magnetism» av Henriette Pederesen er en hyllest til alle hysterikere gjennom menneskehetens historie. De første skriftlige kilder av hysteri er på papyrus fra 1900 før Kristus. Syndromet er sterkt knyttet til kvinnekjønnet, derav navnet ’hysteria’, gresk for livmor. Det få vet er at mange menn også rammes, men kan hysteri noen gang bli mannlig?

I vår teatrale tid er det nærliggende å tematisere et syndrom som karakteriseres ved simulering og spill. Symptomene på hysteri har endret seg over tid, men har alltid hatt fellestrekk med sin tids mest ”populære” sykdommer. Syndromet kommer stadig til nye uttrykk, men skifter også navn etter kjønnet som utøver det.

I «Animal Magnetism 3« befinner danseren Kristine Karåla Øren seg i en hysterisk runddans med tenoren Fredrik Strid. De oppholder seg i et tåkelagt ingenmannsland, sannsynligvis i mellomkrigstiden. Kanskje er de søsken, eller soldater? Denne gangen har Pedersens stjernehysteriker tatt på seg det mannlige hysteriet, ikke minst bokstavelig talt i form av en militærgrønn dress. Blir hun da hysteriets høye beskytter? Er herr Strid en hospitalisert hysteriker? Hvem av dem har smittet den andre? Under Ørens dressjakke skjuler syndromets feminine historie seg i form av en dypt utringet og gjennomsiktig ”body” fra «Animal Magnetsim 2».

Gjennom 5000 år har hysterikere simulert andre sykdommer. Alle som spiller ut hysteri er ikke bare med på å spre syndromet, de velger hysteriets uttrykk også! Når Pedersens forestilingsrekke «Animal Magnetism» tematiserer hysteri, vet vi ikke hva vi får, men at vi får det er sikkert. God bedring!

Henriette Pedersen hjemmeside

Koreograf: Henriette Pedersen. Utøvere: Kristine Karåla Øren, Fredrik Strid. Lysdesign: Tilo Hahn. Dramaturg: Sidsel Pape. Komponist: Timo Kreuser. Kostyme konsulent: Dagny Drage Kleiva. Produsenter: Anette Therese Pettersen og Pernille Nonås Mogensen. Støttet av: Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Fond For Utøvende Kunstnere og Dansens Hus Stockholm. Co-produsent: Galleri Maria Veie og Black Box Teater.