“Det er absolutt å anbefale ein kikk på programmet, som igjen viser til Habib og Hindi sitt gjennomgåande motiv om å bruke kunsten til å åpne rom for nye møter både kulturelt og kunstnarisk – og ikkje minst i forstand av nye møter med våre meir eller mindre unnlatande blikk på oss sjølv.” Elin Høyland, Norsk Shakespeare Tidsskrift. Les mer
Mia Habib og Jassem Hindi jobbet sammen i Nord-Norge og på Tøyen i Oslo under Oslo Internasjonale Teaterfestival i mars 2018, med opptredener hjemme hos folk mens de delte en middag. Dette var flytende øyeblikk mellom fremmede der alt hadde betydning uten at det var nødvendig å skape ekstraordinære handlinger.
Folk fortalte om sitt forhold til historie, vold, natur og årstider, avslørte skjulte sår, forholdet til mødrene sine og bekymringer med penger. Under disse møtene hadde Mia Habib og Jassem Hindi med seg en serie dikt som utforsket konseptene fremmedhet og natur, barnslige lærmasker og en gammel leketøybåt av tre funnet på en kald strand i Alta.
Samarbeidsprosjektet Stranger within utforsker meningen og vår forståelse av gjestfrihet og ble startet i 2017. Prosjektet kulminerer i tre ukers residens på Interkulturelt Museum i samarbeid med Black Box teater. Inkludert er en stedsspesifikk installasjon, en åpning i galleriet, forestillinger og samtaler.
Program:
Torsdag 11. oktober 19.00: Mia Habib & Jassem Hindi: Stranger Within
Fredag 12. oktober 19.00: Mia Habib & Jassem Hindi: Stranger Within
Lørdag 13. oktober 19.00: Mia Habib & Jassem Hindi: Stranger Within
Lørdag 13. oktober 21.00: Konsert med den samiske rapperen SlinCraze (gratis)
Søndag 14. oktober 19.00: Inger-Reidun Olsen og Marianne Skjeldal: Traces of a Stone
Tirsdag 16. oktober 19.00: Mia Habib & Jassem Hindi w. guest Sina Seifee: Stranger Within
Onsdag 17. oktober 19.00 Mia Habib & Jassem Hindi w. guest Sina Seifee: Stranger Within
Torsdag 18. oktober 17.30 Foredrag av fotograf Ingun Mæhlum (gratis)
Torsdag 18. oktober 19.00 Mia Habib & Jassem Hindi w. guest Sina Seifee: Stranger Within
Lørdag 20. oktober: Outreach program (kun inviterte)
Lørdag 20. oktober 17.00: Finissage: Potluck dinner, gratis, åpent for alle. Bring a dish!
Gjest: Sina Seifee
Da Habib og Hindi reiste Nord-Norge rundt i campingvogn fulgte Sina Seifee med til Alta og Kautokeino som gjestekunstner. Nå har de invitert ham tilbake til Stranger Within på IKM. Sina Seifee er en historieforteller som utforsker narrative felt og kunnskapsproduksjon i sitt kunstnerskap. Han er basert i Brussels, med bakgrunn fra Tehran.
Konsert med SlinCraze
Lørdag 13. oktober kl 20.30. Gratis inngang.
På Hindi og Habibs reiser omkring Alta og Kautokeino i 2017 møtte de Nils-Rune Utsi, aka SlinCraze. Sammen delte de gode samtaler, musikk og vodka. SlinCraze er en samisk rapper fra bygda Mazé som ligger i Kautokeino kommune. Han er en av hovedfigurene i den unge generasjonen av samiske kunstnere. Som 14-åring startet han i 2004 med å rappe og lage musikk. Siden den gang har han blant annet vært den yngste artisten noensinne til å opptre på by:Larm, han har spilt for kong Harald, mottatt RAMP-stipendet, er kåret til årets samiske artist av Sápmi Music / Scene i Finnmark, vært medskaper i tittellåten til NRK-serien “Hjerterått”, og vært den første hiphop-artisten som har opptrådt i FN-bygningen i New York. Han har vunnet Heddaprisen og Kritikerprisen for sin deltakelse i forestillingen “Vidas Extremas” som ble produsert av det samiske nasjonalteateret Beaivváš Sámi Našunálateahter. SlinCraze bruker musikken til å bevare samiske tradisjoner, og ønsker at tekstene hans kan være med på å redde et nesten utdødd språk: “It’s important for me to tell them to not be ashamed of their culture. I think my main goal is to make people proud to be a native” (Nils Rune Utsi, United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues, New York 2015)
Traces of a stone av LATERNA // Inger-Reidun Olsen & Marianne Skjeldal
Søndag 14. oktober kl 19.00
Kunstnerduoen LATERNA har mange fellestrekk med Stranger Within. Habib og Hindi har invitert dem til å dele spor fra arbeidet med performancen Áhkánjárstábba og erfaringer fra deres kunstneriske praksis, nå i gallerirommet på IKM, gjennom performancen Traces of a Stone.
“The landscape. I am a guest, a stranger, in this landscape. It is barren, cold, misty and sometimes very sunny and bright, on the edge of turning into spring, but still lingering in cold humidity. The stone. How to befriend the stone? It is the stone which gives me a feeling of coming home in this landscape. The stone is the centre point of my attention, and from this centre point I will open up more to the environment.” Robert Steijn
I samarbeid med LOCUS, Robert Steijn og Kvalsund Kommune/Stallodagene, gjorde LANTERNA en performance i juni 2017. I dagevis satt fem kunstnere sammen ved den eldgamle steinen Áhkánjárstábba, også kalt Kjerringnesstabben eller Stalloen i Kvalsund, en bautalignende stein som var samisk offersted i førkristen tid. De snakket og sang for steinen. De sov, drømte og hadde samtaler ved den. På sommersolverv feiret de steinen sammen med lokalbefolkningen og tilreisende. I denne performancen ble Áhkánjárstábba utgangspunktet for å lære mer om den lokale historien, folkene der og deres fortellinger. I løpet av Stranger Within på IKM vil LATERNA igjen fremkalle minner og spor etter møtet med Áhkánjárstábba. LATERNA vil undersøke nye måter å skape vennskap med steiner på. Publikum inviteres til å møte steinen og andre steinkropper inne i gaIlerirommet. LATERNA er Inger-Reidun Olsen og Marianne Skjeldal. Begge har bakgrunn i dans som koreografer og utøvere.
LATERNA jobber i forskjellige former og format innenfor scenekunsten. Undersøkelse av landskap, materialitet, objekter, lyd og handlinger er sentralt i deres performative og spirituelle praksis. De ble etablert i 2011, som en porøs nomadisk enhet, og er basert i Oslo.
Foredrag og projeksjon av fotograf Ingun Alette Mæhlum
Torsdag 18. oktober kl 17.30. Gratis inngang.
Som fotograf slo Ingun Alette Mæhlum følge med Hindi og Habib på deres reiser i og omkring Tromsø våren 2017. Hun ble en god venn av prosjektet og bidro med en inngang til landskapet omkring Tromsø. På Tussøya i Troms bor det kun syv mennesker. Øya har vært bebodd siden tidlig jernalder og hadde sitt største folketall rundt 1950, med seksti innbyggere. I tiårene som kom opplevde de fleste småsamfunn langs kysten en kraftig avfolkning. Mæhlum presenterer sine erfaringer fra Tussøya og viser frem sitt fotografiske arbeide derfra. Ingun Alette Mæhlum er en dokumentarfotograf basert i Tromsø. Hun elsker å arbeide i urolig vær, og gjør det meste av sitt fotografiske arbeid nord for polarsirkelen. Ut over å arbeide med egne dokumentariske prosjekter, gjør hun oppdrag for magasiner og aviser. Hun har mottatt flere utmerkelser for fotografiene sine, blant annet Årets Dokumentar innland i 2015 for fotoboken Tussøy.
Sted: Interkulturelt museum. Tøyenbekken 5, 0188 Oslo