”Det oppstår øyeblikk i denne forestillingen som slår hull gjennom taket”. Therese Bjørneboe, Klassekampen.
”Gjennom barneandleta og barnerøystene råker dei ei pur eksistensiell nerve”. Elin Høyland, Morgenbladet.
”Resultatet er scenisk poesi, eksistensiell undring og en nærmest meditativ kontemplasjon – blandet med en litt henrykt forbløffelse over hvor fint barnas tekstframføring kan fungere. Det blir et tankevekkende, annerledes teater, som fra et annet sted, gitt oss her og nå.” Andreas Wiese, Dagbladet
”Med avanserte kunstneriske midler ble det her frambrakt en ny gyldighet for et gammelt budskap: man når fram til mange sentrale erkjennelser først når man igjen blir som et barn”. Jan Bachmann, Frankfurter Allgemeine Zeitung
Skuggar har sitt eget univers, åpent, klart og på samme tid urovekkende og gåtefullt. ‘Alt er no og alt er alltid’. Det at tid og rom er oppløst gjør at jeg som leser kjenner meg igjen i en uro. Menneskene befinner seg i et immaterielt rom på et slags nullpunkt, der erindringene om et liv sammen blir de eneste holdepunkter. Teksten utfordrer til å stille eksistensielle spørsmål og undres over hvem vi er og hvordan vi setter spor i hverandres liv.”- Regissør Kari Holtan.
De Utvalgte satte opp Skuggar på Black Box Teater i februar 2009. Forestillingen ble invitert til festspillene i Bergen samme år, og har siden vært på turné både i Norge og i utlandet.
Skuggar er det første skrevne skuespill som de Utvalgte setter opp i sin helhet. Jon Fosses forfatterskap har imidlertid fulgt med De Utvalgte siden vi i 1995 satte opp forestillingen ”Erosjon”. Tekstmaterialet i denne forestillingen var basert på flere av Fosses romaner. Dette var før han hadde sitt gjennombrudd som dramatiker. Møtet med hans tekster den gang ble en rystende opplevelse som skapte en fascinasjon som har vært der siden. Tiden var derfor moden til å realisere et ønske om å jobbe med hans tekstunivers igjen da vi satte opp Skuggar i 2009.
Dramaet synes å utspille seg i et abstrakt landskap som står i sterk kontrast til tekstens fysiske kvalitet. Det ytre handlingsforløpet er nærmest fraværende. Karakterene er forbundet med hverandre på ulikt vis: Barn-foreldre, ekteskap og utroskap. Det som ligger begravd som følelsesmessige erindringer kommer til overflaten som sanselige fornemmelser. Det er også uholdbart og skremmende fordi det ikke lenger finnes motiv for handling. I forestillingen fremføres all tekst av barn i alderen 6 -10 år på video. Under produksjonsperioden gjorde vi videopptak av barnas ansikter mens de ble instruert til å fremføre teksten i de ulike rollene. Dette filmmaterialet ble senere klippet for så å projiseres over på seks kokongaktige hoder støpt i plast. På scenen vandrer fire eldre mennesker rundt på scenegulvet uten å si et ord.
Kari Holtan ble nominert til Heddaprisen 2009 for beste regi for Skuggar.
Skuggar hadde premiere i 2009.