NB. Forestillingen inngår i en helaften på Black Box teater, med to flamencoinspirerte forestillinger inkludert i samme billett. Den andre forestillingen – Taranto aleatorio – kan du lese mer om her!
Flamenco-inspirert danseforelskelse
I sitt nyeste verk forener den svenske koreografen Alma Söderbergs kropp, stemme og rytme for å fremkalle sterke følelser i en intens, levende koreografisk konsert.
Fem dansere og musikere står i en sirkel, vendt mot hverandre. Kroppene puster i takt, som om de deler én felles rytme. Stemmer stiger, ikke som ord, men som klanger, pust, rop, klikk og sang. Infinétude åpnes med levende sirkel av lyd og bevegelse, bygget i sanntid, midt i et åpent, nakent scenerom på Black Box teater.
Med flamencoens rå styrke som utgangspunkt, utforsker Söderberg sin første store danseforelskelse gjennom en fysisk og musikalisk dialog som vokser og endrer seg som en uendelig bølge. Koreografen er kjent for sin unike bruk av stemmen som kroppens forlengelse, og i Infinétude kombineres rytmiske stemmelyder, kroppslig presisjon og musikalitet i hver bevegelse. Resultatet er en koreografisk konsert – suggererende og følsom, men også leken og med humor. Forestillingen puster, pulserer og står aldri stille.
Infinétude er mer enn en sanselig musikalsk opplevelse. Det er også en motstandshandling. I en tid preget av desinformasjon og politisk polarisering, insisterer Söderberg på et scenisk rom hvor følelser og tankekraft får eksistere side om side – hvor det emosjonelle ikke står i konflikt med det rasjonelle, men er en forutsetning for det. «Jeg tror på performativ praksis som en vei til å bli mer intelligent og mer mottakelig – et mer porøst menneske,» sier hun.
Flamencoens styrke ligger i dens evne til å romme og uttrykke hele følelsesregisteret – fra sorg, til desperasjon og glede. Söderberg fanger denne råheten, og omskaper den med sin særegne kunstneriske signatur: rytmiske stemmelyder, kroppslig presisjon og musikalitet.
● Alma Söderberg er en svensk koreograf og danser med base i Malmö. Hun er utdannet i samtidsdans og flamenco ved blant annet Matilde Coral Escuela de Danza i Sevilla, Amor de Dios i Madrid, Gotlands dansutbildningar og SNDO i Amsterdam. I sitt kunstnerskap forener Söderberg kropp og stemme i en rytmisk helhet, der bevegelse og lyd er uløselig knyttet sammen. Den dansende kroppen er både visuell og auditiv – et perkusjonsverktøy, et resonanskammer. Stemmen brukes ikke til å formidle ord, men til å spille på rommet med pust, klikk, mumling og sang i samspill med bevegelser. Resultatet er en form for koreografert musisering som åpner for en nærmest hypnotisk opplevelse.
Söderbergs kunstneriske forskning undersøker hvordan vi lytter mens vi ser – forholdet mellom øre og øye – og dette tverrsanselige fokuset ligger til grunn både for soloverk og for hennes samarbeid med ulike kunstnere, kollektiver og institusjoner. Siden 2019 har hun også gjort kuratoriske prosjekter, blant annet festivalen EarEye, med samme sanselige tilnærming.
I samarbeid med CODA Oslo International Dance Festival .