Domfellingen av Laila Bertheussen

Fra forestillingen 'Ways of Seeing'.

I dag, fredag 15. januar 2021, ble Laila Anita Bertheussen dømt i Oslo Tingrett til fengsel i 1 år og 8 måneder for trusler og angrep på demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere. Retten er tydelig på at motivasjonen bak handlingene var å ramme kunstnerne bak forestillingen Ways of Seeing.

At Bertheussen ble funnet skyldig i flere av tiltalepunktene, er en god nyhet for den frie scenekunsten og for Norge som demokrati. Domsavsigelsen viser at vi lever i et velfungerende rettssamfunn hvor konsekvensene av uredelighet, maktmisbruk og trusler mot demokratiet blir tatt på alvor og straffet.

Dette har vært en unik sak hvor frie kunstnere og et programmerende teater ble tiltalt og anklaget for å ha krenket privatlivets fred, og hvor kunstnerisk frihet ble satt under press. Situasjonen har vært utfordrende og sårbar å stå i for kunstnerne bak Ways of Seeing. Den grundige etterforskningen og omfattende rettssaken mot Bertheussen har rettet søkelys mot den fordekte forbindelsen mellom regjeringsmedlemmer, høyrevridde politikere og nettsteder på ytre høyre fløy, der trusler mot kunstnere og begrensning av ytringsfriheten inngår som del av en klar politisk agenda. Rettssaken har også vist hvordan Bertheussen har brukt falske profiler for å legge skylden på kunstnerne og teatret så vel som på Oslo-biskop Kari Veiteberg.

Vi er lettet over at hovedansvarlige er blitt funnet skyldig. Samtidig har rettssaken avdekket det skremmende faktum at det er en sterk, høyrevridd kraft der ute bestående av flere enn bare én person. Saken har synliggjort hvordan falske narrativer kan sirkulere. Dette oppfordrer oss til å være mer årvåkne i fremtiden. Den 13. mars 2019 uttalte statsminister Erna Solberg at kunstnerne bak Ways of Seeing og Black Box teater (sitat) «må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser og mennesker, som bidrar til at det er tøffere å være politiker». Dommerne ser åpenbart annerledes på saken. Nå er det på tide med en unnskyldning.

Vi er glade for domsavsigelsen på vegne av Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban, som har stått i denne stormen! Kunstnerne har vært ofre i denne saken. Det er et sunnhetstegn for ethvert demokrati at politisk teater finnes, og Ways of Seeing er utvilsomt blitt et viktig stykke i norsk teaterhistorie.