the tangible

14.–17. april 2010

I begynnelsen av en tg STAN-produksjon finnes det vanligvis en tekst. Ikke denne gangen.

Det er tre dansere: norske Tale Dolven, kanadiske Liz Kinoshita og italienske Federica Porello. Det er tre skuespillere: Rojina Rahmoon fra Syria, Eid Aziz fra Palestina og Frank Vercruyssen fra Belgia. Det er to billedkunstnere: Ruanne Abou Rahme og Yazan Khalili fra Palestina. Det er musikk av Mazen Kerbaj, Ramallah Underground, Glenn Gould, Burial, Vex’d, John Zorn, The Bug, Naseer Shamma, Rima Khcheich, Sublime Frequencies…Det finnes kanskje tekst av John Berger, Etel Adnan, Abbas Beydoun, Samih Al-Qasim, Zakariah Tamer,…

Utgangspunktet for denne forestillingen er på den ene siden “The Fertile Crescent” med Palestina som sitt episenter. ‘The Fertile Crescent’ eller ‘Al Hilal Al Khaseeb’ er en region som en gang omfattet Orienten, det gamle Mesopotamia og oldtidens Egypt, også kjent som sivilisasjonens vugge. I våre dager kjenner vi området som det moderne Egypt, Israel, Palestina, Libanon og deler av Jordan, Syria, Irak, Kuwait, sydøstlige Tyrkia og sydvestlige Iran. På den andre siden finner vi menneskene som lager forestillingen og deres ulike virkeligheter. Det blir, kanskje, en kjærlighetserklæring til denne sårede, undertrykte og misbrukte krybben av sivilisasjon. En refleksjon som strekker seg bortenfor meninger, et abstrakt og personlig testament om mennesker istedenfor parter.

tg STAN ble etablert i Antwerpen i 1989 og posisjonerte seg i løpet av første halvdel av nittitallet som et av Belgias mest anerkjente teaterkompanier, en status de fremdeles innehar. To nøkkelord karakteriserer tg STAN: skuespillerorientert og udogmatisk. Det udogmatiske aspektet reflekteres både i navnet – S(top) T(hinking) A(bout) N(ames) og i repertoaret. Kompaniet jobber med et bredt spekter av tekster som alle har sosial kritikk til grunn. For tg STAN er skuespilleren nøkkelen. Kompaniet jobber uten regissør, en sterk holdning de nekter å gå på akkord med. Skuespillernes glede over å arbeide gjør at det gnistrer av forestillingene, samtidig som de kommuniserer sosiale og politiske poenger uten å moralisere.

Av og med: Eid Aziz, Tale Dolven, Liz Kinoshita, Federica Porello, Rojina Rahmoon and Frank Vercruyssen. Visuelt materiale: Ruanne Abou-Rahme and Yazan Khalili. Produksjon: TG STAN. Co-produksjon: Ashkal Alwan (Beirut, Libanon), Théâtre de la Bastille (Paris, Frankrike), Teatergarasjen (Bergen, Norge), Black Box Teater (Oslo, Norge), Teatro Maria Matos (Lisboa, Portugal)