Black Box teater
++ 14 May

14. mai 2024

Past showings

19:00, Foyer

Velkommen til vårens utgave av ++, en uformell visningsplattform for mindre produksjoner, forestillings-utdrag og produksjoner som er i utviklingsprosess. ++ er et sosialt møtested med gratis inngang.


Program

  • Sean Bell, Dowland Downloaded
  • Varun Narain og Maria Waagbø, Queer Lichen
  • Otto og Uma Ramstad, Circling the line
  • Maiken Rye, Blautlegging /// ølpåhelling /// åkermeditasjon

Dowland Downloaded
Sean Bell

Dowland Downloaded utforsker sanger av komponisten John Dowland (1563–1626) i en kontemporær kunst-pop stil. Hva skjer med musikken når lutten byttes ut med en DIY synth? Vil den miste sin originale mening og kun fungere som en skjørt ramme for noe sprø synth-pop? Eller kan vi finne en nye perspektiver gjennom en alternativ utøvende praksis? Utstyrt med en egenbygget elektrisk barokkgitar og kassettspiller, skaper kontratenor og performance kunstner Sean Bell en egen verden hvor Dowlands tekster og musikk foldes ut.

Sean Bell er en kontratenor og performance kunstner fra Oslo. Han jobber med kammermusikk, kirkemusikk og opera med et fokus på nye metoder og ideer for interpretasjon av klassisk- og samtidsrepertoar. Han har urfremført flere stykker for kontratenor de siste årene. Bell er en aktiv improvisator, og har gjort flere produksjoner som utforsker grensen mellom klassisk musikk og performance kunst.


Queer Lichen
Varun Narain og Maria Waagbø

Det finns Planter, Dyr og Fungi – og så finns det Lav, eller Lichens…

Lav, eller Lichens, er en form for levende strukturer som ofte ligner på skorper eller tråder, fra olivengrønn til brunaktig og til og med lysende oransje, som man finner på enten trebark eller stein. Disse livsformene består av forskjellige arter av sopp, bakterier og alger. De sies å ha overlevd i omtrent 250 millioner år.

Verket tar for seg parallellen mellom moderne vitenskapelig forskning om lav og norrøn mytologi.

Varun Narain er en queerpuppeteer fra India, som visker ut grensene mellom kunst og akademia. Han har en bachelorgrad i botanikk og en mastergrad i massekommunikasjon og forskning. Han er for tiden Artist-in-residence hos Safe Muse og skal i sommer opptre med Dark & Delicious (regi Cliff Moustache) sammen med Shaad Qureshi, for Oslo PrideNordic Black Theatre. Han skal også vise drag-musikalen Dragged OutOslo Drag Festival 2024 på SALT.


Circling the line

Otto og Uma Ramstad

Dette samarbeidet er en fortsettelse av Otto Ramstads forskning fra Lineage som ble presentert på OITF i 2020. Med kunstnerisk slektsforskning som bakteppe vil han sammen med datteren Uma bevege seg fra å se på fortiden i nåtiden til å fra nåtiden se mot fremtiden.

Uma Rabbit Bieringa Ramstad (2011) går på Rudolf Steinerskolen i Oslo og studerer dans og elgitar. Hun har opptrådt med Tekstlab, Rom for Dans Ung og som en del av BodyCartography Project.

Otto Ramstad (1975) er en dansekunstner som jobber med bevegelsesforskning for å lage performancer, videoverk og installasjoner for teatre, gallerier, museer og ulike steds- og kontekstspesifikke møter. Han har i overkant av 20 år samarbeidet med Olive Bieringa i BodyCartography Project. Han har i tillegg laget bestillingsverk for Lyon Opera Ballet, Touch Compass, New Zealand og PS122, NYC, og danset for Mia Habib, DD Dorvillier, Miguel Gutierrez, Sara Shelton Mann og Kitt Johnson.


Blautlegging /// ølpåhelling /// åkermeditasjon
Maiken Rye

I anledning vårens ++ vil Maiken Rye dele et stadie av sitt pågående kunst, landbruks- og healing-prosjekt Såkakas sang, som bygger på en eldre agrikulturel grøde-overførings-praksis, noe Rye har praktisert siden 2017 på odelsgården i Vestre Toten.

Oppskrift på holistiskt velgjørende såkake: «Å bake ei såkake er et historisk velprøvd tiltak for å sikre fruktbarhet og syklus-opprettholdelse. Såkaker renser jorda, driver ut gift og gir deg en sunn gårdsorganismen. Etter tre århundrer med eskalerende industrialisering i jordbruket og økende naturdød, fungerer såkaker som regenerative offerbrød. De gjenoppretter forbindelser og synger for en kompostmodernistisk global-økologi der alt liv får folde seg fritt ut – i balansert sameksistens.»

Ingredienser: Korn, vann, øl

Maiken Rye er skapende skuespiller og permakulturist med mastergrad i teater fra Kunsthøgskolen i Oslo. Som scenekunstner henter hun inspirasjon fra tverrfaglig forskning, performance-estetikk, anarkistiske strategier, økologiske perspektiver og somatiske praksiser. Hun arbeider fast med scenekunstkompaniet Øy, og har tidvise engasjementer hos kompaniene Normaliteten, Vinge/Müller, De Utvalgte og Den Molekylære Ballettens Hus.Programmet for hvert ++ arrangement blir satt sammen av en av Black Box teaters ansatte, og denne utgaven er kuratert av Jørgen Knudsen.