Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

Ingri Fiksdal & Jonas Corell Petersen (NO/DK)

State

19. okt. –23. okt. 2016

Norgespremiere. Utsolgt 19.10. Ledige billetter 20,21,22 & 23.10

Store scene 19.10.2016 19:00

Store scene 20.10.2016 19:00

Store scene 21.10.2016 19:00

Store scene 22.10.2016 19:00

Store scene 23.10.2016 19:00

1 t. 45 min.

“Overveldende, kompromissløst og hengivent.” Scenekunst.no

Les hele anmeldelsen fra scenekunst her

Regissør Jonas Corell Petersen og koreograf Ingri Fiksdal har med STATE gått sammen om å lage en danseforestilling som grenser til konsert. Musikken er komponert av Lasse Marhaug, og danske Henrik Vibskov står for kostymene.

Petersen er utdannet regissør og er for tiden husregissør på Nationaltheatret og husdramatiker på Dramatikkens Hus. Han er vunnet flere priser og mottok Heddaprisen for forestillingen /Ik/Ich/I. Han gjestet sist Black Box teater med forestillingen ZOO.

Fiksdal har markert seg som en kritikerrost koreograf med internasjonalt ry. Hun har gjestet Black Box teater flere ganger. Forestillingen Night Tripper vant Natt & Dags Oslopris og HOODS mottok Dansekritikerprisen fra Norsk Kritikerlag. Cosmic Body ble nominert til Heddaprisen for beste scenografi og kostymedesign.

Tittelen dere har valgt er det språkfolk ville kalle et ”fullstendig homonym” – et ord med samme skrivemåte og uttale, men med ulike betydninger. Hva legger dere i denne flertydige tittelen? ”Utgangspunktet for prosjektet har vært forholdet mellom ritualer og stat (eller på engelsk “state”). Vi tenker på stat som noe flertydig; nasjonalstaten er jo en relativt ny idé, og på engelsk betyr ordet også tilstand og det å påstå noe. Vi var interesserte i hvordan ritualer er med på å skape stater (i vid forstand), og hvordan stater kan manifesteres i ritualer.”

Forestillingen fremstår som en antropologisk studie av bevegelsesritualer fra hele verden, samtidig som den har sitt helt egne uttrykk. Hvordan har dere gått fram? ”Som en del av arbeidet har vi sett på en rekke rituelle danser fra ulike deler av verden og undersøkt hva slags funksjoner de har i sine lokalsamfunn. Teaterhistorisk er jo ikke dette noen ny strategi akkurat, med Grotowski og Odin Teatret som kjente eksempler. Men også dansehistorisk er det lett å se hvordan for eksempel koreografer som Ruth St. Denis, Martha Graham og Mary Wigman opererer med dansemateriale inspirert av ulike rituelle tradisjoner. Vi var interesserte i hvordan vi med denne kunnskapen i bakhånd kunne forsøke å lage nåtidige rituelle danser, og i hvilken grad disse kan manifestere tilstander og stater (i vid forstand).” 

* Norgespremiere

Open Box: Roundtable and Debate 20. oktober 15.30- 18.30

Konsept og koreografi: Ingri Fiksdal
. Konsept og dramaturgi: Jonas Corell Petersen
. Komponist: Lasse Marhaug. 
Lysdesign: Øyvind Wangensteen og Phillip Isaksen
. Kostymedesign: Henrik Vibskov. Utviklet og fremført av: Nuria Guiu Sagarra, Rosalind Goldberg, Rannei Grenne, Jeffrey Young og Louis Schou-Hansen
. Musikere: Anja Lauvdal, Heida Johannesdottir Mobeck. 
Produsent: Nicole Schuchardt
. Administrasjon og koreografassistent: Eva Grainger
. Foto: Anders Lindén. Co-produsenter: steirischer herbst, Black Box teater Oslo, BIT teatergarasjen Bergen, Teaterhuset Avant Garden Trondheim og apap network
. Støttet av: Kulturrådet og Program for kunstnerisk utviklingsarbeid.