Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

Klassikere for Kids (NO)

Forbrytelse og straff

15. okt. –18. okt. 2015

Passer for kids fra 13 år

Store scene 15.10.2015 18:00

Store scene 16.10.2015 18:00

Store scene 17.10.2015 18:00

Store scene 18.10.2015 17:00

2 t. 30 min.

“denne teatertrilogien her er noe helt spesielt i teater for barn og unge..” NRK Kulturnytt. 

“Tanketeater for tenåringer…Slik understreker Klassikere for Kids-prosjektet enda en gang at formidling ikke bare handler om å sende et budskap, men også om å gi den som mottar det rom til å danne seg sine egne oppfatninger om det.” Dagbladet.

Rodion Romanovitsj Raskolnikov har bestemt seg for å myrde. Han er ganske sikker på at han har rett til det.

I flere uker har den forhenværende studenten ligget alene i det lille, skitne værelset sitt og konstruert en teori:

Verden er full av fattige, fortvilte undermennesker som vandrer rundt med bøyde hoder og lar seg kue. For så nedrig er mennesket, at det venner seg til alt. Men noen ytterst få er i stand til å se forbi vaner og konvensjoner og tenke nytt. Disse overmenneskene har rett til å bryte loven når de mener det er riktig. Raskolnikov bestemmer seg for å finne ut av hvilken gruppe han tilhører.

Med en øks gjemt på innsiden av frakken 
går han til en pantelånerske som skor seg på andres nød. Hvis han klarer å drepe henne, vil han ikke bare befri samfunnet for et skadedyr: Han kan ta pengene hennes, få råd til å spise og drikke igjen, fortsette studiene og bli noe stort, noe større enn seg selv. Eller er straffen ikke til å unngå? Vil anger, skyld og tvil spise ham opp innenfra?

I Forbrytelse og straff, basert på Dostojevskijs roman fra 1866, trekkes tilskuerne inn i Raskolnikovs mørke tankespinn. Det er en forestilling om hvor galt det kan gå når et ungt, presset menneske isolerer seg med ideene sine. Men selv om Raskolnikov skyver alle fra seg, kommer noen stadig tilbake og prikker ham på skulderen.

Underveis i forestillingen blir tilskuerne en fysisk del av det brokete fellesskapet oppe på scenen.

Forestillingen er siste del i teatertrilogien Klassikere for Kids, som er laget med utgangspunkt i tre litterære klassikere: Goethes Faust, Woolfs Til fyret og nå Dostojevskijs Forbrytelse og straff, en av verdens mest leste romaner. Begge de to første forestillingene ble nominert til Heddaprisen for beste barne-/ ungdomsforestilling.

Passer for kids fra 13 år.

Om Faust:
«Gledelig ambisiøst barneteater» NRK

«En liten times spennende og detaljrik grøsser.» Scenekunst.no

Om Til Fyret:
«Klassikere for Kids bør inspirere alle som lager teater for barn i Norge.» NRK

«Det er strålende at noen tar seg 
bryet med å gi det yngste publikummet såpass å tygge på. Terningkast 5.» Adresseavisen

Regi: Hildur Kristinsdottir. Produsent: Mona Larsen. Tekst: Eirik Willyson. Komponist/lyddesign: Magnus Børmark. Lysdesign: Kaja Glenne Lund. Lystekniker: Anine Nonshaugen. Tekniker: Anders Høgli. Scenografi: Petter Alstad, Bård Vaag Stangnes. Produksjonsassistent: Anders Høgli. Illustrasjon: Petter Alstad. Foto: Kristinn Gudlaugsson. Dramaturg: Maria Ramvi. På scenen: Josephine Kylén-Collins, Lars August Jørgensen, Camilla Vislie og Kim Atle Hansen. Co-produsenter: Scenekunst Østfold, Black Box Teater og BIT Teatergarasjen. Forestillingen er støttet av: Kulturrådet, Kunstløftet, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere og Fritt Ord.