Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

Eva Reiter/Jorge León (BE)

Mitra

22. sep. 2018

Ultimafestivalen 2018

Store scene 22.09.2018 15:00

Store scene 22.09.2018 19:00

Mitra er et hybridprosjekt som ligger et sted mellom musikkteater, dokumentarfilm og installasjon. I løpet av 70 minutter, og på to skjermer, viser Mitra hvordan virkelige personer bosatt i Iran og Frankrike kjemper mot å være fanget i det psykiatriske systemet. Live på scenen foran visningen opptrer en danser, et barn og den internasjonalt anerkjente amerikanske sopranen Claron McFadden (sistnevnte i to korte liveopptredener). Belgiske Ictus Ensemble står for det elektroniske lydbildet.

Mitra forteller historien til Mitra Kadivar – en psykoanalytiker fra virkelighetens Teheran hvis problemer med det iranske psykiatriske systemet ble en internasjonal nyhetssak. Dette er historien om kvinnen som sammen med noen få venner kjemper – på hver sin kant og gjennom ordets kraft ved å utveksle e-poster – for å unnslippe tilintetgjørelse. Sannheten deres finner imidlertid først sitt sanne uttrykk når den omskapes til fiksjon og tonesettes.

Mitras tapperhet, hennes kompromissløse holdning og det klassisk vakre ansiktet hennes som er merket av prøvelsene hun har gjennomgått, gir henne likhetstrekk med visse tragiske kvinnelige helteskikkelser. Mitra er historien om besluttsomheten og ensomheten til en opprørsk kvinne fanget i undertrykkende sosiale koder.

Komponist Eva Reiter er en østerriksk artist, fløytist og gambespiller. Hun spiller med barokk- og samtidsmusikkensembler som blant annet Ictus, den belgiske gruppen som Mitra er utviklet og ble urfremført med.

I samarbeid med Ultimafestivalen